Acasă Actualitate 48 de milioane de dolari pentru lupta impotriva HIV- SIDA, tuberculozei si...

48 de milioane de dolari pentru lupta impotriva HIV- SIDA, tuberculozei si malariei

Romania va primi o finantare nerambursabila de peste 48 de milioane de dolari pentru doua proiecte majore in domeniul prevenirii si ingrijirilor pentru HIV/SIDA si tuberculoza. Proiectele, cu o durata de cinci ani, vor fi finantate de catre Fondul Global pentru HIV/SIDA, Tuberculoza si Malarie. Pentru anul 2003, alocatia Romaniei este de 22 de milioane de dolari SUA.

Suma acordata Romaniei este cea mai mare aprobata in aceasta runda de finantare pentru o tara europeana.

Obiectivele acestor proiecte sint extinderea si intarirea programele de prevenire a HIV/SIDA si a tuberculozei, ambele declarate prioritati de sanatate publica in Romania, si imbunatatirea sistemelor de tratament, ingrijiri si asistenta sociala pentru cei infectati sau afectati de aceste maladii. Sumele acordate vor suplimenta resursele nationale deja alocate de guvern, pentru a asigura accesul universal la tratament si asistenta sociala si vor contribui la o mai buna coordonare si implementare a celor doua programe nationale.

Finantarea de la Fondul Global se va face in transe anuale, iar coordonarea implementarii proiectelor va fi asigurata de Comisia Nationala HIV/SIDA si Tuberculoza, organism aflat sub autoritatea primului ministru, din care fac parte reprezentanti ai ministerelor, organizatiilor profesionale, ai societatii civile, ai persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA.

Exit mobile version