10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlenita - o comuna umbrita de scandaluri

Plenita – o comuna umbrita de scandaluri

Majoritatea locuitorilor comunei doljene Plenita sint oameni saraci. Daca de piine nu prea au parte, macar circ sa fie! Asa se face ca bunul mers al lucrurilor din comuna care mai are doar un pas pina sa devina oras este umbrit de scandaluri fara cap si fara coada. Scandaluri iscate la virf, cu primarul si viceprimarul intr-o tabara si cei mai multi consilieri locali in cealalta.
Pina la urma, satenii isi merita astfel de conducatori ai obstii, ca doar ei si-au dat votul in 2000 pentru cel mai „baltat“ consiliu local din judet, constituit din reprezentanti a nu mai putin de opt partide, si pentru un primar fara sprijin in „legislativul“ comunei.

Misterele Spitalului din Plenita

Locuitorii comunei Plenita se pot lauda ca au propriul spital in localitate. Unitatea sanitara deserveste toata zona, pina la Calafat, unde exista o alta institutie similara. Daca si serviciile medicale sint insa la Plenita, aidoma serviabilitatii angajatilor, atunci multe lucruri ar trebui schimbate in aceasta unitate sanitara.

Pentru a afla care sint problemele cu care se confrunta aceasta institutie sanitara, am decis sa vizitam Spitalul Plenita. Am ajuns acolo intr-o zi de vineri, cam pe la prinz, insotiti de consilierul local Alexandru Nedelcu. Portile erau larg deschise, iar portarul, apatic, n-a catadicsit sa iasa din cusca lui calduta nici macar pentru a afla cine-s musafirii nepoftiti. Prin curte, nici tipenie de om, la fel si pe culoarele spitalului.

O tusa cu halat

Intr-un tirziu si-a facut aparitia dintr-un ungher o faptura de sex feminin, probabil un cadru medical, daca ar fi sa ne luam dupa halatul alb imbracat cu greu peste sumedenia de flanele din lina. Ne-am recomandat, am mentionat ca sintem ziaristi, dar fapturii inflanelate prea putin i-a pasat si ne-a replicat sec ca am venit degeaba: „Daca aveti treaba cu domnu’ director Lionel Mindrea, sa stiti ca a plecat acasa si nu se mai intoarce“. Mult mai rusinat de situatie decit tusa in halat alb, consilierul local Nedelcu a rugat-o pe femeie sa-l cheme pe directorul spitalului de acasa, ca doar plecase din timpul programului. Tusica nu s-a lasat impresionata:

„Nu se poate. N-avem telefon, ca singurul telefon al spitalului e inchis in cabinetul directorului si doar dinsu’ are cheia“.

Atunci consilierul cel amabil a dat fuga la un alt posesor de telefon din vecinatatea spitalului pentru a-l suna pe director. Dar

s-a intors, dupa citeva minute, dezamagit ca directorul spitalului nu era acasa.

Nu tu director, nu tu medic de garda…

Am cerut sa stam de vorba macar cu medicul de garda, cel care are obligatia legala de a oferi orice informatii oficiale in lipsa directorului. Nici de data asta n-am avut noroc, lovindu-ne de opozitia ferma a aceleiasi tanti in halat:

„Da’ de ce vreti sa stati de vorba cu el? Ce vreti sa va spuna? Chiar trebuie neaparat-neaparat sa-l chem?“ – uitindu-se nu in directia spitalului, unde ne-am fi asteptat sa se afle medicul de garda, ci spre o ulita din departare. A continuat apoi, pe acelasi ton ferm: „Da’ sa stiti ca degeaba l-as chema, ca n-o sa va spuna nimic“. Apoi apriga faptura a saltat la subsuoara un calorifer electric si a intrat ca o furtuna in cladire, lasindu-ne cu ochii in (nin)soare.

Rosit de rusine, consilierul s-a gindit s-o dreaga cumva, venind cu ideea ca am putea sa discutam macar cu soferul ambulantei spitalului, invitindu-ne sa-i vizitam culcusul dosnic din spatele unitatii sanitare.

In camaruta soferului era cald si bine – daca nu punem la socoteala mirosurile pestilentiale de grajd din vecinatate – insa pe sofer ia-l de unde nu-i. Cum se vedeau ceva urme de cauciucuri imprimate in namolul de afara, ne-am gindit ca o fi plecat la vreo urgenta. Asa ca am renuntat la tentativele noastre de a afla cum a cheltuit spitalul cele 800 de milioane de lei primite „de la consiliul judetean“, dupa spusele primarului, si am plecat spre Craiova.

Asta a fost toata vizita la Spitalul din Plenita…


Nevasta primarului – motiv de gilceava in consiliul local

Povestea a inceput in momentul in care primarul comunei doljene Plenita si-a angajat nevasta in primarie. Consilierii locali – cei mai multi fiind ostili primarului – n-au inghitit galusca si au facut pe dracu’-n patru sa o alunge pe femeie. Pina acum nu prea le-a mers, dar nu se stie niciodata. Mai ales ca, intre timp, primarul si-a numit nevasta purtator de cuvint al institutiei.

In anul 2000, dupa ce Mihail Stanciu a ocupat, in urma alegerilor locale, fotoliul de primar la Plenita, a devenit salariata a primariei si Vali Stanciu, inginer agronom, nimeni alta decit consoarta primarului. Cu acordul consiliului local, femeii i s-a creat un post in schema conform pregatirii ei, inspector pe probleme de registru agricol si protectia plantelor. Cei 12 consilieri ostili primarului nu s-au impacat cu ideea si

s-au gindit sa i-o faca primarului, lovindu-l unde-l durea mai tare. Ocazia de a-i alunga nevasta – devenita intre timp functionar public – din primarie a fost un control al Curtii de Conturi Dolj.

„In 2001, cind a venit Curtea de Conturi, s-a constatat ca nu aveam voie sa angajam in primarie un inspector cu protectia plantelor. Ni s-a cerut sa desfiintam postul, altfel se va imputa tot salariul sotiei primarului, care a ocupat aceasta functie. Pina la urma a ramas ca suma nu va mai fi imputata, dar postul trebuia desfiintat“, a precizat Ion Glodeanu, secretarul Primariei si Consiliului Local Plenita.

Incepe scandalul: prima repriza e cistigata de consilieri

Scandalul propriu-zis a inceput in momentul in care trebuia sa se faca echivalarea functiilor, conform Ordonantei de Guvern nr.82/2000.

„Conform ordonantei, functia pe care era sotia mea trebuia sa fie echivalata cu cea de consilier IA3. Dar consiliul local, dezinformat, a votat impotriva echivalarii, desi ordonanta il obliga sa faca echivalarea“, a declarat primarul Mihail Stanciu.

Si, uite-asa, consilierii locali se apuca sa voteze hotariri peste hotariri pentru a o „sunta“ pe sotia primarului. „Nu se aproba transformarea functiei din inspector de specialitate in consilier, propusa de primarul comunei“, se mentioneaza in Hotarirea CL Plenita nr.10/21.02.2002. La fel si pe 25.03.2002, cind – prin Hotarirea nr.14 – consiliul local respinge o noua incercare a primarului de a-i face loc nevestei sale in organigrama primariei. Cazul a ajuns pina la urma pe masa instantei de judecata.

Repriza a doua: tribunalul o scoate invingatoare pe nevasta primarului

Vali Stanciu, cu sprijinul moral al sotului-primar, a atacat in contencios-administrativ cele doua hotariri ale CL Plenita. Prin Sentinta nr.586 / 10 decembrie 2002, Tribunalul Dolj i-a dat femeii cistig de cauza, anulind ca ilegale hotaririle 10 si 14 date de consilierii locali din Plenita. Judecatorii au retinut ca echivalarea functiei de inspector clasa I grupa a II-a cu cea de consilier I A grupa a III-a a reclamantei Stanciu Vali trebuia sa se aplice „ca efect al reglementarilor legale“, adica indiferent de vointa consilierilor.

Cu hotarirea in mina, primarul Stanciu i-a infruntat pe consilieri in sedinta din 30 ianuarie. „Le-am aratat hotarirea si am vrut sa ajungem la o intelegere. Am crezut ca vor pricepe situatia si vor vota echivalarea. Dar n-au vrut, au zis sa se consulte cu un jurist, cu un avocat si ca mai au dreptul sa faca recurs“, a povestit primarul Mihail Stanciu, redind in rezumat o „sedinta“ care a constat in sapte ore de certuri ca la usa cortului.

Urmeaza repriza a treia: recursul

Consilierilor locali nici prin cap nu le trece sa renunte asa usor. „Cum sa acceptam asa ceva? Mergem mai departe, facem recurs! Pentru ca noi avem dreptate! Cum sa echivalam o functie care nu exista? Pentru ca nevasta primarului nu avea obiectul muncii, lucra ca agent agricol pe un post pe care am platit doi oameni in acelasi timp, si ca inspector de protectia plantelor, post pe care ni l-a desfiintat Curtea de Conturi. Noi avem dreptate si nu vom renunta. Am fi de acord sa fie salariata primariei, dar sa dea concurs pe post“, sustine consilierul local Alexandru Nedelcu.

Pina una alta, primarul i-a dat sotiei sale alte atributiuni: registrul agricol, urbanism, PSI si… purtator de cuvint al primariei, responsabil cu informatiile publice. Iar verdictul final in acest scandal ii va apartine Curtii de Apel Craiova, peste multe alte luni de procese.

Pina atunci, satul de scandal, secretarul Ion Glodeanu are de gind sa iasa la pensie anticipat, ori, daca nu se poate, sa-si dea demisia. Pe cine credeti ca intentioneaza primarul sa propuna in locul lui?


Doi viceprimari pe un singur post

Ca si cind scandalul din jurul nevestei primarului n-ar fi suficient, fruntasii obstii din Plenita au pus-o de un nou conflict. Gasindu-i nod in papura viceprimarului votat tot de ei, consilierii locali l-au demis si au pus pe altul in loc. Doar ca demiterea a fost considerata ilegala de Prefectura Dolj, iar acum comuna a ajuns sa aiba doi viceprimari pe acelasi post.

Consiliul Local Plenita l-a ales in 2000 in functia de viceprimar pe Nicolae Burghel. Mandatul acestuia n-a fost pus in discutie pina in toamna anului trecut, cind consilierii locali s-au gindit sa-l schimbe. Au gasit si calea. Constituind o comisie de ancheta, l-au scos pe viceprimarul Burghel vinovat de cite si mai cite.

„Umbla mai tot timpul baut, ii ia pe oameni de git la tirg, ii obstructioneaza si le adreseaza cuvinte jignitoare, nu si-a indeplinit atributiile, ii injura pe consilieri de sotii si de fete“ – acestea ar fi, in rezumat, principalele acuzatii aduse viceprimarului de consilierii locali, asa cum le prezinta consilierul Alexandru Nedelcu.

Ancheta la colt de ulita

Comisia constituita din consilieri a umblat prin comuna si a luat mai multe declaratii satenilor nemultumiti de prestatiile vicelui Burghel. S-a strins un dosarel groscior, caci s-au gasit destui oameni care sa-l acuze de diverse fapte. Localnica Didina Babos a relatat in scris cu mina ei o intimplare din tirgul comunal:

„M-a luat de git sa plec, ca ma omoara in bataie, dupa care s-a dus la Nicu Mertea si l-a luat de git si i-a spus ca atita timp cit va sta viceprimar n-are ce sa caute in piata“.

Pomenitul Nicu Mertea a dat si el cu subsemnatul: „Vicele primar s-a adresat cu cuvinte jignitoare catre Babos Didina. A zis ca atita timp cit e el viceprimar noi nu mai avem ce cauta in hala de carne, pentru ca trebuie mai inainte sa trecem pe la el cu carne si dupa aceea sa intram in hala“.

Alte citeva asemenea acuze s-au adaugat la dosarul consilierilor, care, nici una – nici doua, au convocat o sedinta extraordinara pe 29 octombrie 2002 si au votat Hotarirea nr.41, prin care l-au schimbat din functie pe vicele „vinovat“.

Prefectura zice „nu“

Se vede treaba ca au fost foarte prost sfatuiti consilierii locali cind au luat aceasta masura, de vreme ce Prefectura Dolj nu si-a dat avizul de legalitate si a atacat-o in contencios administrativ. Dosarul se afla acum pe masa judecatorilor Tribunalului Dolj.

In actiunea formulata in justitie, juristii prefecturii au consemnat clar: „Consideram ca «raportul comun al comisiilor de specialitate» si «expunerea de motive» care au stat la baza hotaririi consiliului local nu constituie o documentatie concludenta si edificatoare care sa justifice schimbarea din functie a viceprimarului. Nu se dovedeste de Consiliul Local Plenita incalcarea de catre viceprimar a atributiilor si obligatiilor stabilite prin fisa postului sau neindeplinirea acestora. Hotarirea a fost emisa fara analiza prealabila pertinenta a activitatii viceprimarului si fara existenta unor motive reale si legitime care sa justifice schimbarea sa din functie“.

Cu alte cuvinte, acuzatiile nu sint asa de grave incit sa impuna schimbarea vicelui Burghel.

Culmea administratiei locale: hotariri de mentinere a altor hotariri

Parca minati de la spate de cineva care le vrea raul, consilierii locali nu s-au oprit aici. Pe 4 decembrie 2002 au adoptat alte doua hotariri, nr. 45 si 46, prin care…. «se aproba mentinerea hotaririi nr.41 privind schimbarea din functie a viceprimarului Burghel» si… «se alege in functia de viceprimar dl. Nedelcu Alexandru». Asa ajunse comuna Plenita demna de Cartea Recordurilor, cu doi viceprimari pe acelasi post.

Prefectura a spus iarasi «nu», considerind hotaririle ilegale, si s-a pregatit sa le atace in justitie. Culmea, in prima sedinta din 2003, pe 15 ianuarie, Consiliul Local Plenita a mai aprobat inca o data mentinerea hotaririlor nr. 45 si 46 din 2002, prin hotarirea nr.1/2003 pe care, fara indoiala, Prefectura Dolj o va primi cu aceeasi „bucurie“.

Lantul de hotariri pentru mentinerea unor hotariri de mentinere a altor hotariri este, pina in prezent, un caz unic in administratia locala romaneasca. Juristii prefecturii si-au facut provizii de antinevralgice si cauta o cale de a iesi dintr-o asemenea bulibaseala. Singura cale pe care ar putea s-o apuce este anularea in justitie a hotaririlor consiliului local. Rezultatul gafelor ar fi, intr-un asemenea caz, dizolvarea de catre primar a consiliului – ultimul lucru pe care consilierii si l-ar dori.

Si cind te gindesti ca totul a pornit de la o intentie buna – schimbarea unui viceprimar care, dupa cum sustin consilierii, nu si-a indeplinit atributiile. Dar, dupa cum se intrevede, consilierii din Plenita si-ar putea pierde scaunele pe mina lor. Daca nu cumva li se va termina mandatul intre timp. Vor veni insa alte alegeri…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS