8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFamilia Diaconescu se teme sa nu se naruie peretii apartamentului

Familia Diaconescu se teme sa nu se naruie peretii apartamentului

De mai bine de doi ani, membrii familiei Diaconescu, din Craiova, traiesc un cosmar. Din cauza faptului ca acoperisul blocului in care locuiesc s-a deteriorat foarte mult, apartamentul lor, situat la ultimul etaj, s-a transformat treptat intr-o pestera. Apa curge siroaie pe pereti, tencuiala este distrusa si mereu izbucneste cite un mic incendiu din cauza prizelor care fac scurtcircuit. Tatal celor sase copii este deja bolnav de astm bronsic, iar mama lor este suferinda de inima, boala pe care o mosteneste si una dintre fetite, diagnosticata cu insuficienta cardiaca si suflu sistolic. Din cauza igrasiei, a frigului si a saraciei, starea sanatatii celor opt membri ai familiei se inrautateste pe zi ce trece.

Inca de la usa te izbeste mirosul inecacios de igrasie si mucegai. Peretii si-au pierdut de mult culoarea si forma: bucati de tencuiala cad tot timpul din ei. Toata mobila este acoperita cu folii de plastic, iar pe podea au fost insirate ligheane, cratiti, galeti, pentru apa care picura neincetat din tavan.

„Acum e frig si pe acoperis gheata nu s-a topit. Inca este bine. Dar cind o sa se topeasca o sa fie nenorocire. Locuinta mea pluteste in apa in permanenta!“. Barbatul isi cuprinde fata in palme si incepe sa plinga. Este un munte de om, dar plinge ca un copil. Si incepe sa isi depene povestea.

Jumatate din bani se duc pe medicamente

„Am lucrat peste 20 de ani la Electroputere, la transformatoare. Cu fumul ala, gaze si frig, m-am trezit bolnav de astm bronsic profesional. Am fost diagnosticat la Bucuresti. Acum sint paznic, tot la ei, pe 2.400.000 de lei. Sotia este femeie de serviciu la o farmacie. Cistiga 1.400.000 de lei. Este cardiaca, operata de trei ori. Copiii sint si ei bolnavi. Cel mai mare are 23 de ani, a lucrat pina acum la o firma de constructii, dar a intrat in somaj tehnic si acum isi cauta altceva. Ceilalti sint la scoala. Cu fata avem probleme mari. Este bolnava cu inima, am dus-o la Fundeni, la Bucuresti, si mi-au spus ca trebuie s-o ducem regulat la control. Dar n-am mai fost din ’93. De unde bani? 600 ii dadu nevasta-mea pe medicamentele ei, 400 pe ale mele…deja se dusa milionul! Si dupa ce ca o ducem asa cum o ducem, mai avem si apartamentul in halul asta. Ce sa fac? Unde sa ma duc? Incotro s-o apuc?“.

Pasat de la primarie la asociatie si inapoi

Marius Diaconescu spune ca boala i s-a agravat din cauza igrasiei si ca se teme pentru sanatatea copiilor lui. Mai ales ca, pe linga aerul greu de respirat, in fiecare zi exista riscul unui scurtcircuit, urmat de un incendiu de proportii, din cauza apei care curge pe prize si pe contor.

„Chiar astazi lua foc deasupra usii. Becurile pocnesc tot timpul si mi-e frica sa mai aprind lumina din cauza prizelor. Noi n-avem nici o sansa sa reparam acoperisul. Am fost la primarie si au trimis o hirtie la asociatie, prin care li se spunea sa repare acoperisul blocului. Dar asociatia spune ca nu are bani. Am gasit apoi o firma care s-a oferit sa ne repare acoperisul daca le dam uscatoria. Dar din cauza a doua familii, care folosesc acea uscatorie, nu am putut apela nici la aceasta varianta. Sintem toti bolnavi din cauza mirosului si a frigului din casa. Cu toti banii dati pe medicamente, nu ne mai ramine nici sa ne alimentam cum trebuie. Sint disperat! Decit sa-mi vad copiii cum sufera de foame, de frig si de boala, mai bine imi pun capat zilelor!“. Barbatul concluziona hotarit, cu fata impietrita, stergindu-si lacrimile. Poate si pentru ca de doi ani, de cind dureaza aceasta situatie, nimeni nu reusit sa-l faca sa intrevada o solutie mai buna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS