16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAloe Vera - planta sanatatii

Aloe Vera – planta sanatatii

Moto: „Sint patru plante indispensabile pentru viata omului: griul, strugurii, maslinele si aloea. Prima hraneste, a doua bucura inima omului, a treia aduce armonie, a patra te face sanatos“ – Cristofor Columb

Desi medicina populara i-a redescoperit proprietatile abia in ultimele decenii, Aloe Vera este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute de catre om. Vechii greci o foloseau pentru vindecarea a numeroase boli interne sau externe, egiptenii o foloseau pentru regimurile de intretinere a frumusetii si pentru imbalsamarea mortilor, iar medicina chineza veche considera Aloe Vera ca una dintre plantele cu proprietati terapeutice deosebite si o numeau „medicamentul armoniei“. Rusii numesc aceasta planta „elixirul longevitatii“, iar indienii americani o cunosteau ca fiind „vindecatorul tacut“.

Planta asemanatoare cactusilor (face parte din familia liliacee), aloea creste in zonele fertile cu clima calda. Din cele aproximativ doua sute de specii de aloe, o parte sint apreciate mai mult ca plante decorative, dar celebritatea de planta vindecatoare i-a revenit speciei „aloe barbadensis miller“, cunoscuta in special ca „aloe vera“. Ca o confirmare actuala a proprietatilor terapeutice, cunoscute de mii de ani, oamenii de stiinta au evidentiat o parte din efectele curative remarcabile ale acestei plante.

Insusiri terapeutice

Aloea este un dezintoxicant natural care stimuleaza imunitatea organismului. Contine sase agenti antiseptici si este un excelent analgezic natural. Actioneaza ca un antiinflamator natural si accelereaza vindecarea prin cresterea afluxului de singe in piele. Are remarcabila proprietate de a penetra tesuturile in profunzime, substantele continute reusind sa treaca prin toate straturile pielii. Este, in acelasi timp, un foarte eficient bactericid, fungicid si antiviral, fara a avea efecte secundare. Datorita continutului crescut de vitamine, enzime, minerale si aminoacizi, aloea este folosita si ca supliment nutritional. Alifiile cu aloe dau umiditate pielii, protejeaza impotriva arsurilor de soare, a intepaturii de insecte, a taieturilor si sint eficiente in tratarea acneei si a psoriazisului.

Preparatele cu aloe sint de ajutor persoanelor cu sistem imunitar slabit: oameni in virsta, pacienti cu cancer sau SIDA. Ele ajuta la refacerea organismului dupa intoxicatii si dupa iradieri.

Aloea contine mineralele cele mai importante pentru organism: calciu, fosfor, potasiu, fier, natriu, mangan, magneziu, cupru, crom, zinc. Planta contine saponine cu efect antiseptic, un numar important de enzime, de aminoacizi si de acizi grasi esentiali.

In sfirsit, bogatul continut in vitamine o recomanda pentru intretinerea sanatatii. Preparatele din aloe stimuleaza refacerea tesuturilor afectate, functia celulelor nervoase, capacitatea vizuala si procesele metabolice, da energie organismului, ajuta la regenerarea celulelor postoperator. In general, ele influenteaza pozitiv toate procesele patologice insotite de o deficienta imunitara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS