11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScolile gorjene- inselate cu miliarde de o firma din Galati

Scolile gorjene- inselate cu miliarde de o firma din Galati

• Firma CONFORT Galati a cistigat licitatia pentru repararea scolilor, a luat banii si a disparut • Lucrarile de reparatii de la Colegiul „Spiru Haret“ din Tirgu Jiu au fost abandonate de o jumatate de an • De teama sa nu devina tapi ispasitori, dirigintele de santier si reprezentantul Bancii Mondiale si-au dat demisia • Pentru ca autoritatile locale si Inspectoratul Scolar nu pot lua nici o masura, directorul liceului a decis sa dea in judecata firma CONFORT Galati

Reparatiile de care trebuia sa beneficieze trei scoli din judetul Gorj, pe baza unei finantari a Bancii Mondiale, au devenit un calvar atit pentru profesori, cit si pentru elevi. Licitatia pentru toate cele trei scoli din Tirgu Jiu, Motru si Runcu a fost cistigata de firma CONFORT Galati, care a incheiat contracte de subantreprenoriat cu alte firme locale. Nu numai ca lucrarile nu au fost terminate la timp, dar executantii le-au abandonat la jumatate, lasind in scoli un adevarat dezastru. Desi a trecut o jumatate de an de cind lucrarile ar fi trebuit finalizate, reprezentantii CONFORT Galati nu au mai trecut din august pe la Colegiul „Spiru Haret“. Conducerea acestei unitati scolare spune ca lucrarile au fost abandonate la jumatate si nu spera ca vor mai fi terminate vreodata.

Pentru a obtine lucrarile, firma din Galati a sublicitat la jumatate din valoare

Autoritatile locale si Inspectoratul Scolar nu pot controla in nici un fel cum s-au cheltuit banii si nici nu pot cere explicatii pentru abandonarea lucrarilor.

„Sintem legati la miini. Licitatia s-a organizat printr-o agentie a Ministerului Invatamintului. Noua nu ne da nimeni nici o explicatie. Oricum, firma din Galati a cistigat intr-un mod dubios. Numai pentru Colegiul «Spiru Haret», Banca Mondiala intentiona sa aloce sase miliarde de lei. Ca sa puna mina pe lucrari, firma CONFORT Galati a sublicitat la 3,5 miliarde de lei. A contractat un subantreprenor local, firma SEBALIS, care spune ca nu poate finaliza lucrarile pentru ca nu a primit de la CONFORT banii necesari“, a declarat Gheorghe Gorun, directorul colegiului.

Reprezentantul Bancii Mondiale s-a declarat neputincios

Lucrarile la Colegiul „Spiru Haret“ ar fi trebuit sa inceapa in martie 2002, dar au fost demarate abia in mai. Desi aveau termen de finalizare luna august, executantii nu s-au grabit. Presati de inceperea anului scolar, acestia au mai facut cite ceva de ochii lumii, dupa care lucrarile eu fost suspendate in totalitate. Reprezentantii firmei CONFORT nici macar nu au mai trecut pe la scoala, desi au fost chemati de dirigintele de santier, de reprezentantul Bancii Mondiale si de Inspectoratul Scolar. Lucrarile care au ramas neefectuate reprezinta 40% din cele contractate, cele mai importante fiind executarea timplariei si canalizarea. Exasperati de modul de lucru al firmei din Galati, dirigintele de santier ales de Banca Mondiala si inginerul Gheorghe Hodejeu, cel care a fost desemnat de finantator sa urmareasca derularea fondurilor, si-au dat demisia. Cei doi s-au temut sa nu ajunga tapi ispasitori in aceasta afacere.

„Nu vad deocamdata ce s-ar putea face in acest caz. Autoritatile locale nu au nici o putere. Chiar daca unii spun ca nu e de competenta mea, eu voi actiona in judecata aceasta firma din Galati“, a precizat directorul Gheorghe Gorun. La Colegiul „Spiru Haret“, situatia a fost totusi fericita pentru ca procesul de invatamint nu a fost afectat. La celelalte doua scoli, din Motru si Runcu, reparate pe banii Bancii Mondiale, multe dintre salile de clasa nu au putut fi folosite in aceasta iarna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS