11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFlorin, copil de suflet

Florin, copil de suflet

Il cheama Florin; Florin si atit! Fara tata si fara mama. Are aproape doi ani si o familie alaturi. Nici unul de-un singe cu el. Copilul e blond si cu pielea straveziu de alba, iar cei care l-au luat in grija sint toti tigani. Cincisprezece suflete, inghesuite in citeva maghernite de lut, la marginea Craiovei, traind de azi pe miine din ce arunca altii si carora le-a fost mila de copilul lepadat. „Saracutul… el n-avea nici o vina! Cumnatei mele i-a murit un copil si, cind a auzit ca pe asta micu’ l-a parasit ma-sa, i s-a facut mila de el! Si e asa frumusel…si cuminte…Noi sintem familia lui“, povesteste Mariana Firu cum a ajuns puiul de roman sa fie copilul de suflet al unei familii de tigani.

Locuiesc toti la marginea orasului, dincolo de calea ferata. Casutele de pamint au aparut acolo acum12 ani; la inceput una, mai pipernicita, apoi celelate, mai „rasarite“, acoperite cu bucati de tabla ruginita si cu cartoane recuperate de la tomberoane. Acolo e casa lor, chiar daca vintul sufla in voie si in sobe nu ard altceva decit deseuri. Nu au cerut niciodata alta locuinta, nu au facut greve si nici galagie. S-au multumit cu ajutorul social de la primarie si cu cit au primit de la vecini, locatarii blocurilor de zona, care si-au lasat copiii la joaca alaturi de ai lor, ai tiganilor. Traiesc toti din munci ziliere si din ce le mai da statul: alocatiile copiilor si doua „sociale“, cum inca le spun sumelor alocate ca venit minim garantat. Atit de garantat, incit nu l-au mai luat din toamna, de cind s-au terminat banii.

Cel mai batrin dintre ei este si cel mai „bogat“: are pensie! Are insa si multe boli care, atunci cind nu sta prin spitale, il tintuiesc la pat. Unii dintre copii sint scolari, altii au terminat citeva clase si inca spera sa gaseasca de lucru. Un serviciu permanent si care sa le asigure un trai decent. „Vise!“, le reteaza orice speranta Artistita, decana de virsta a familiei, culeasa si ea de pe drumuri de cind a ramas fara casa si fara familie. Plinge de cite ori isi aminteste cum a gonit-o barbatul in strada, dupa zece ani traiti impreuna, legal, cu acte. El a vindut tot, iar ea a ramas fara nimic. „E corect?!“, nu se poate abtine sa nu intrebe pe oricine ii asculta necazurile.

Copilul nimanui traieste din grija tuturor

„Florin e al nostru acum! Eu nu ma despart de el!“, spune cu hotarire Marinela Machedon, mama adoptiva a copilului. In afara de micut, mai are si ea trei copii, toti scolari. Barbatul a lasat-o sa-i creasca si a plecat dupa o alta femeie. Pe Florin l-a luat fara acte, fara nimic, acum citeva luni; o cunostea mai de mult pe Corina, mama naturala a copilului, iar cind a auzit ca romanca vrea sa scape de „ala micu’“, l-a luat ea. Copilul nu se desparte de mama adoptiva decit atunci cind se joaca; nu are jucarii, dar are coltul lui sarbatoresc: de la tomberoane, familia adoptiva a adus citiva brazi, inca impodobiti cu resturi de beteala. Au vrut mai intii sa-i puna pe foc, dar nu i-au stricat copilului bucuria jocului si i-au mai „iertat“ pentru citeva zile.

„O gura in plus… nici nu se cunoaste!“, si-a facut ea socotelile la inceput. Ca nu e tocmai asa, s-a convins acum, in plina iarna, cind ii e din ce in ce mai greu sa faca rost de bucata de piine zilnica. „Nu mai stiu unde sa ma mai duc! Am ajuns sa cer de pe la toata lumea cite ceva. M-as duce la Protectia Copilului, ca m-au mai ajutat si altadata, mi-au mai dat cite ceva pentru copii, da’ mi-e teama ca mi-l ia pe asta micu’! N-are certificat de nastere, n-are nimic!“, spune Marinela. L-a primit in baraca ei subreda fara sa se gindeasca de doua ori si n-a regretat pasul facut. „Numai de mi l-ar lasa…“, da femeia glas unei temeri ascunse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS