11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul aeroport umanitar din lume va fi la Craiova

Primul aeroport umanitar din lume va fi la Craiova

Aeroportul din Craiova ar putea fi primul din lume dotat cu aparate speciale de interventie in scop umanitar, gata sa intervina in orice zona a Europei in caz de dezastre naturale.
Compania americana MATRIX HOLDING ASSOCIATES INC. si-a manifestat recent intentia sa incheie o asociere cu Consiliul Judetean Dolj pentru modernizarea aeroportului. Americanii ar urma sa aduca imbunatatiri infrastructurii si sa creeze locuri de munca prin infiintarea unei forte aeropurtate de interventie in caz de dezastre naturale, in oricare zona a lumii. O oferta de modernizare a venit si din partea unui grup de investitori israelieni.

MATRIX concureaza cu israelienii pentru modernizarea aeroportului

„Din cite stiu, daca se va incheia colaborarea cu cei de la MATRIX, Aeroportul din Craiova va fi primul si singurul cu profil umanitar din lume. Bineinteles, aeroportul nu-si va pierde actualul profil. In scrisoarea de intentie se mentioneaza ca partenerii americani vor aduce in prima faza zece aeronave IL 76 cu o raza mare de actiune, care vor fi utilizate pentru misiuni umanitare. Doua dintre ele vor fi dotate si cu aparatura medicala si paturi pentru transportul ranitilor“, a precizat George Jianu, directorul Regiei Autonome Aeroportul Craiova.

Oferta americanilor de a investi in Aeroportul din Craiova nu este singura. Anul trecut, un grup de antreprenori israelieni, condusi de generalul maior in rezerva Ran Goren, a propus partii romane crearea unei companii mixte de operare, in cadrul careia Goren si asociatii (societatea DIPERY GROUP) sa aiba 75% din actionariat, restul revenind Prefecturii Dolj, asa dupa cum se arata in adresa trimisa conducerii. Oferta israelienilor a parut greu de sustinut financiar, mai ales ca in planul de afaceri, investitiile ar fi trebuit sa ajunga la peste cinci milioane de dolari. In aceste conditii, cei de la consiliul judetean ar inclina sa acorde mai mult credit celor de la MATRIX. Oferta acestora va fi discutata in sedinta ordinara de consiliu de la sfirsitul acestei luni.

Cursa internationala Craiova – Rimini va fi suspendata in februarie, din lipsa de calatori

Vicepresedintele CJ Dolj, Marin Diaconeasa, spune ca in ultimii trei ani aici au fost investite fonduri mari de la bugetul judetean. Cel mai important proiect cuprinde realizarea unui nou terminal de pasageri, care a costat pina acum cinci miliarde de lei. Ca sa fie dusa la capat, investitia va avea nevoie, pe linga cele doua miliarde de lei alocate pentru 2003, de inca doua. Specialistii considera ca astfel aeroportul se va ridica la standardele internationale. CJ a depus un proiect de hotarire de guvern pentru declararea Aeroportului de la Craiova drept unul international, proiect care se afla ieri pe masa guvernului pentru a fi aprobat. In prezent, singura cursa internationala regulata este pe ruta Craiova – Rimini (Italia), insa din cauza fluxului scazut de calatori, ea a fost suspendata pe luna februarie, urmind ca zborurile sa se reia din martie 2003.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS