21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHotii au decretat moarte sirenelor

Hotii au decretat moarte sirenelor

• Multe dintre componentele sistemului de alarmare in caz de calamitati sau conflict armat sint defecte sau au fost furate • Instalatiile au fost fabricate in 1975

Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor, intrunita miercuri, la Prefectura Dolj, a atras atentia primarilor si secretarilor de primarii ca, in cazul unor calamitati naturale, autoritatile ar putea fi luate pe nepregatite. O prima problema ar ridica-o imobilele foarte vechi, care au fost transformate in institutii publice sau scoli, dar pentru care primariile nu au suficienti bani ca sa fie expertizate si reconsolidate. Unele dintre ele s-ar prabusi ca niste castele de nisip in cazul unui cutremur.

„Toti primarii au obligatia, conform legilor in vigoare, sa expertizeze constructiile foarte vechi, care sint in pericol de prabusire in cazul unor cutremure. Unele dintre ele au fost transformate in institutii de invatamint, in care invata multi copii“, a precizat Alexandru Giumanca, inspectorul sef al Inspectoratului in Constructii Dolj. Doua dintre scolile care au o vechime de 100 de ani sint Liceul Agricol din Calafat si Scoala generala nr.2 din Mirsani. Pentru acestea, autoritatile nu au gasit inca bani pentru reconsolidari.

O alta problema ar fi locuintele asezate pe marginea soselelor pe care tranziteaza Romania masinile de mare tonaj. Acestea au suferit multiple degradari in timp. O situatie de acest gen a fost semnalata la Teasc, singurele solutii propuse de autoritati fiind limitarea vitezei in aceste zone sau limitarea numarului de autorizatii de construire.

Sistemul de alarmare cam lasa de dorit

Modalitatile de alarmare in caz de cutremure, inundatii sau atac armat sint deficitare din cauza vechimii foarte mari a sirenelor care au fost montate in 1975, in diferite localitati ale judetului. Unele dintre ele au fost deconectate de la sursele de curent, iar altele au fost pur si simplu furate. In urma cu doi ani, sistemele de alarmare au trecut in administrarea Consiliului Judetean Dolj.

Daogaru Vasile, electricianul insarcinat cu verificarea si intretinerea sirenelor, a spus: „ 80% din totalul sirenelor sint functionale, insa, din cind in cind, se mai defecteaza. In judet au fost instalate 180, dintre care 71 in Craiova. La Melinesti, sirena nu mai functioneaza de mult deoarece i s-a furat motorul. Nu stiu ce s-ar putea face cu el, poate sa-l modifice, pentru ca are turatia foarte mare. De asemenea, cele de la Giubega si de la Liceul de Chimie din Craiova au disparut cu mult timp in urma. Cinci din Craiova nu sint in functiune, iar cea de la un bloc din cartierul Craiovita Noua este blocata intr-o debara, iar asociatia de locatari nu gaseste cheia“. Specialistii spun ca in Craiova ar fi suficiente patru sirene moderne, fabricate in Cehia, insa pentru achizitionarea lor nu se gasesc bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS