16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO biserica pentru Racovita

O biserica pentru Racovita

In satul Racovita al comunei doljene Bralostita vietuiesc aproape 1.000 de suflete. Sint aici peste 300 de gospodarii, dar in sat nu exista nici o biserica. Oamenii sint credinciosi, asa ca la Sarbatori se duc la bisericile din localitatile invecinate, mergind pe jos peste dealuri, cale de vreo cinci kilometri, fie la Argetoaia, fie la Bilta. Satui de atitea drumuri pe la alte biserici, s-au decis sa-si faca un lacas de cult al lor, chiar acolo, in sat.

Terenul pentru biserica a fost donat de un localnic

Cu citeva luni in urma, cind senatorul Adrian Paunescu si deputatul Valeriu Zgonea au ajuns pe aceste meleaguri, satenii din Racovita s-au gindit sa le ceara si celor doi parlamentari sprijinul. Si n-au facut rau, caci lucrurile s-au pus imediat in miscare.

„Am luat legatura cu Mitropolia Olteniei, depunind acolo o petitie semnata de cei 920 de sateni care solicitau infiintarea unei parohii la Racovita. Mitropolia si-a dat acceptul, ba chiar a numit si un preot – e vorba de parintele Daniel Gelegram, proaspat absolvent de seminar – care sa-i pastoreasca pe sateni“, relateaza primarul comunei Bralostita, Dan Marin.

Avind acceptul Mitropoliei, trebuia gasit acum un loc pentru biserica. Un localnic pios, pe nume Nicolae Briac, a considerat ca trebuie sa-si aduca si el cumva contributia la acest demers al vecinilor, astfel ca a cedat din proprietatea sa o suprafata de 500 de metri patrati pentru construirea lacasului de cult. Locul a fost sfintit, s-a pus si piatra de temelie, iar acum se lucreaza deja la proiectul bisericii, astfel incit lucrarile sa inceapa deja in 2003.

O capela micuta, pina va fi gata biserica

Doar ca, avind si preot, racovitenii s-au gindit sa nu mai astepte pina va fi gata noua biserica si sa-si faca deja o capela micuta, fie ea si improvizata, unde sa poata fi tinute slujbele. Zis si facut, satenii s-au pus pe treaba si au ridicat intr-un timp foarte scurt o cladire noua, special destinata acestui scop, la a carei construire au pus umarul si beneficiarii ajutorului social. Capela a fost facuta din chirpici de beton, iar primaria a contribuit cu piatra din cariera localitatii si cu scindurile necesare. Asa ca, de Craciun, satenii din Racovita au avut unde sa mearga la slujba, desi micuta capela nu era chiar terminata, gindindu-se cu mindrie ca, poate in 2003, vor avea in sat o biserica adevarata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS