Acasă Actualitate Fintinarul din Bralostita si-a facut arteziana acasa…

Fintinarul din Bralostita si-a facut arteziana acasa…

…Si inca ce arteziana: o femeie goala – dar cam rece, ca e din ciment – din sinii careia tisneste apa. Iar asta nu e singura inventie a lui nea Ilie Teodor. Caci tot din miinile lui a mai iesit o poarta cu pedale, un „disco-bar“ si o troita dedicata celui care „ne da apa“. Caci nea Ilie este si foarte credincios din fire.

Pe Ilie Teodor il stie toata lumea in Bralostita. Ca doar e fintinarul satului, ba chiar e cunoscut si prin comunele invecinate pentru harul de a gasi apa.

„De vreo zece ani incoace, de cind ma ocup cu asa ceva, cred ca am sapat peste 700 de fintini. Fac cel putin 50-60 in fiecare an. Munca asta e a naiba de grea, dar mie imi place si ma mai ajuta si baiatul meu. Pericolul cel mai mare este sa ma bag in fintina si sa sap, pentru ca imi poate cadea ceva in cap ori ma pot asfixia. Dar nu mi-e frica, iar de coborit am coborit cel mai adinc intr-o fintina de 31 de metri si n-am patit nimic“, spune, mindru de meseria lui, Ilie Teodor.

Pentru fintinile facute de el, care dau apa din belsug, omului i s-a dus vestea. Asa a ajuns sa fie solicitat sa sape fintini la Fratostita, dar si la Bradesti, Vinju Mare ori Craiova.

Si fintinar, dar si inventator

Ilie Teodor nu e cunoscut doar pentru fintinile sale, ci si pentru inventiile lui. Este vorba despre tot felul de lucruri menite sa-i usureze ori sa-i infrumuseteze viata.

Astfel de „minuni“ abunda la el acasa. Prima de care te lovesti este o poarta cu smecherie. Pentru ca n-are nici o clanta pe care sa apesi ca sa o deschizi. In loc de clanta, are insa… pedale. Apesi cu piciorul pe pedala, iar poarta se deschide singura.

Dar asta nu e tot. Nea Ilie si-a facut in fundul curtii o adevarata oaza de liniste. A inceput prin a-si sapa un helesteu, pe care l-a betonat, l-a umplut cu apa, l-a populat cu peste, iar acum poate sa pescuiasca fara sa plece de acasa.

In spatele helesteului a construit un fel de fintina arteziana: o femeie goala din ciment, din ai carei sini tisneste apa. Iar daca in locuintele moderne este rezervat un coltisor pentru amenajarea unui bar, nea Ilie si-a facut si el linga helesteu un „disco-bar“: a ingradit cu gardut si a acoperit cu stuf un mic spatiu, a pus acolo doua mese, reusind sa creeze un loc linistit, unde sa poata bea un pahar cu prietenii. Ba chiar si sa imbuce cite ceva, ca doar e asezat si un gratar alaturi. Iar pentru partea de „disco“, casetofonul este gata oricind sa le asigure mesenilor muzica la cerere.

Pe cealalta latura a helesteului, Ilie Teodor a ridicat un fel de troita. In fapt, e o imensa sageata indreptata catre cer, sageata pe care sta inscriptionat: „Uitati-va spre cel ce a dat apa pe pamint“. Barbatul s-a gindit sa-i multumeasca astfel lui Dumnezeu, in stilu-i specific, pentru harul sau de a gasi apa si de a zamisli fintini.

Exit mobile version