10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReconstituirea istoriei genetice a omenirii

Reconstituirea istoriei genetice a omenirii

Populatiile provenite din diferite parti ale lumii au in comun mai multe caracteristici decit s-ar crede, arata un studiu aparut in revista Science. Cercetatorii au aflat de mult ca, in ciuda diferentelor fizice, rasele umane sint similare din punct de vedere genetic. Dar un nou studiu condus de o echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford, in frunte cu profesorul Marcus Feldman, evidentiaza ca mici particularitati ale ADN-ului fiecarui individ permit identificarea originilor sale geografice ancestrale.

Pentru ancheta, cercetatorii au prelevat mostre de ADN de la 1.056 de persoane din 52 de populatii provenind din cinci regiuni geografice: Africa,Eurasia, Asia Orientala, Oceania si America.

Pasul urmator a fost identificarea fiecarei populatii prin analiza „microsatelitilor“, mici fragmente de ADN specifice si care se transmit din generatie in generatie. „Fiecare satelit avea intre patru si 32 de tipuri distincte“, a explicat profesorul Feldman. „Majoritatea au fost gasite pe mai multe continente, ceea ce sugereaza ca numai o mica parte dintre trasaturile genetice permit distingerea unui populatii specifice. Aceasta inseamna ca diferentele vizibile dintre grupurile umane (culoarea pielii sau forma craniului) rezulta din diferente infime ale trasaturilor genetice“.

Cu alte cuvinte, secventa de ADN a unui individ este la fel cu a altuia in proportie de 99,9%. Cercetatorii au mai remarcat ca 94% dintre variatiile genetice apar intre membri ale aceleiasi populatii, in timp ce variatiile dintre doua grupuri de populatie diferite nu reprezinta decit 3-5%.

Un grup de cercetatori, condusi de Noah Rosenberg de la Universitatea California de Sud, a vrut sa vada daca se poate determina originea ancestrala a unui individ printr-o simpla analiza ADN. Pentru aceasta au fost scoase etichetele de pe cele 1.056 esantioane de ADN, cercetatorii incercind sa atribuie fiecaruia un grup geografic major, eventual si un subgrup de populatie.

Operatia a fost un succes pentru patru dintre aceste grupuri (Africa, Asia Orientala, Oceania si America). In schimb, pentru indivizii originari din Eurasia (Europa, Orientul Mijlociu, Asia Centrala si de Sud), sarcina s-a dovedit mai dificila.

Singura exceptie au constituit-o bascii din Spania, o populatie izolata pe plan geografic si lingvistic. „O istorie complexa a migratiilor, cuceririlor si comertului de-a lungul a mai multor mii de ani ar putea explica aceste dificultati“, a comentat profesorul Feldman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS