15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii de la Pesteana au intrat in greva

Minerii de la Pesteana au intrat in greva

• Gheorghe Iliescu, director in cadrul CNLO, a spus ca ortacii de la Pesteana ar putea avea probleme si cu salariile pe luna decembrie • Surse din cadrul administratiei CNLO au apreciat ca, in timp ce productia a scazut, fondul de salarii pentru minerii de la Pesteana a fost depasit

Peste 300 de mineri din cadrul Carierei Pesteana au refuzat miercuri sa mai intre in schimbul I, protestind impotriva deciziei administratiei de a le diminua salariile pe luna noiembrie. Minerii angajati la Pesteana, unitate componenta a Exploatarii Miniere Cariere (EMC) Rosia, au primit lefuri mai mici pentru munca prestata luna trecuta, in limita fondului de salarii disponibil, stabilit pe intreg anul. Minerii sint nemultumiti ca in pragul Sarbatorilor sint nevoiti sa duca acasa mai putini bani, desi productia a fost realizata conform planului.

Cu toate ca reprezentantii administratiei, condusi de inginerul Ion Pantelimon, seful Carierei Pesteana, au mers la fata locului pentru a discuta cu grevistii, la ora 13.00 acestia inca nu se hotarisera daca vor renunta sau nu la protest. In jurul orei 16.00, minerii din toate cele trei schimburi au intrat in greva. Ei spera ca astfel sa determine conducerea EMC Rosia sa revina asupra deciziei de a le taia din salarii.

Fondul de salarii a fost depasit cu 13 miliarde de lei

Pentru a-i determina pe ortaci sa iasa din greva, citiva reprezentanti ai Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO) s-au deplasat la EMC Rosia. Gheorghe Iliescu, directorul Directiei pentru Relatii cu Comunitatea din cadrul CNLO, a afirmat ca nu va exista nici un fel de negociere cu protestatarii, acestia fiind sfatuiti sa renunte la conflictul de munca declansat. „Acordarea unui indice de productie, a K-ului, este practic imposibila.

Minerii cer un K de 0,88, spunind ca productia pe luna noiembrie a fost realizata conform planului. Nimeni nu neaga acest lucru, insa la nivelul intregului an, pe 11 luni, vorbim de o depasire a fondului de salarii cu 13,82 miliarde de lei. Chiar daca s-a lucrat corespunzator in noiembrie, ar fi contrar legii sa acordam salarii asa cum cer dinsii, peste gradul de realizare a productiei totale. Si asa avem necazuri cu depasirea fondului de salarii, si din aceasta cauza anticipez probleme mai mari pentru nivelul salariilor din luna decembrie“, a afirmat directorul Gheorghe Iliescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS