12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecia antica la... Valea Stanciului

Grecia antica la… Valea Stanciului

Cei care trec prin comuna Valea Stanciului sint surprinsi sa vada linga scoala o constructie ciudata – chiar socanta, prin comparatie cu casele taranesti din jur. Este vorba de o cladire construita in… stil doric, ducindu-te cu gindul la Parthenon-ul grecilor antici, dar ridicata in inima Olteniei.

Imobilul cu pricina dateaza din 1884, adapostind prima scoala din localitate. Ideea i-a apartinut boierului Constantin N. Michail, care a cheltuit o suma importanta de bani pentru realizarea unui edificiu destinat invatamintului, astfel cum si-a dorit tatal sau, Nicolae Michail, macedonean de origine.

Deviza de pe frontispiciu – „Luminati-va, ca sa pretuiti mai bine plugul si munca cimpului“ – inca vizibila pe placa de marmura instalata chiar de la inaugurare -, a calauzit spre deslusirea tainelor scrisului si socotitului zeci de generatii de elevi ai comunei. Dupa construirea unui alt local de scoala, prin 1970, cladirea strajuita de coloane dorice a fost transformata in muzeu. Aici au fost gazduite timp de doua decenii colectii de etnografie, monede, arme, care l-au consacrat drept unul dintre cele mai valoroase muzee satesti din tara.

Dupa Revolutie, muzeul a fost jefuit sistematic. Satenii au devastat totul, luind acasa care o sabie, care un set de monede, ori alte obiecte de valoare. Acum, din mindria locuitorilor din Valea Stanciului au mai ramas doar niste ruine in stil doric. Cladirea – inclusa in catalogul monumentelor istorice – evaluata de unii specialisti la zeci, chiar sute de miliarde de lei se degradeaza fara ca autoritatile sa ia vreo masura pentru refacerea ei. Iar batrinii satului, cei care au invatat abecedarul sub acest acoperis, se opresc in fata fostei scoli si pling.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS