22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSport extrem la zero grade

Sport extrem la zero grade

Elevii Grupului Scolar de Industrie Alimentara „Ilie Murgulescu“ trebuie sa indure cu stoicism ore de educatie fizica la minus doua grade. Sala de sport, in ruina, are parchetul distrus si geamurile sparte, iar in vestiare balteste apa scursa din calorifere.Conducerea liceului amina reparatiile de citeva saptamini, pe motiv ca nu gaseste schela de care ar avea nevoie pentru a monta cele citeva ochiuri de geam. Profesorii de educatie fizica se pling ca sala a ajuns in halul acesta pentru ca directorul grupului scolar, Ion Chircan, o inchiriaza de vreo doi ani amatorilor de fotbal si tenis. Iar banii astfel incasati nu sint niciodata folositi pentru renovarea cladirii. Aceiasi profesori ameninta ca nu-si vor mai sustine orele daca, pina cel tirziu luni, conducerea nu ia nici o masura. Iar elevii au invatat pe pielea lor un adevar usturator: la temperaturi sub zero grade, contactul cu mingea pasata de coechipier doare.

„Directorul Chircan are mentalitate de activist!“

Profesorul de educatie fizica Vicu Prazaru sustine ca vina ii apartine in totalitate actualului director, Ion Chircan, care nu a acordat niciodata prea mare importanta problemelor cu care se confrunta catedra de sport a liceului. Pina si inlocuirea geamurilor sparte a fost indelung aminata, astfel ca, in prezent, in sala de sport este la fel de frig ca si afara, iar elevii risca oricind sa se imbolnaveasca.

„Pina acum doi ani, nu era asa, aveam femeie de serviciu. Dar a scos-o si pe asta, cu toate ca exista suprafata normata pentru a mentine postul. A angajat in schimb, fara concurs, un director adjunct. Are o mentalitate de activist, nu isi da seama de importanta sportului, care este, pina una-alta, proba la bacalaureat. Colegul meu, profesorul Ilie Visan, a facut referat la conducere, dar nu s-a luat nici o masura. In vestiare nu sint becuri, caloriferele curg, prin geamurile sparte intra gerul, e la fel ca intr-o camera frigorifica. Nu se pot sustine ore de sport in aceste conditii. De altfel, am si instiintat conducerea liceului ca nu mai intru cu copiii in sala incepind de luni, daca nu se va intreprinde nimic“, a spus profesorul Prazaru.

Elevii nu mai suporta nici ei sa inghete de frig la orele de educatie fizica, mai ales ca, pe un asemenea ger, jocurile cu mingea capata o latura dureroasa.

„Este atit de frig, ca te ustura fata. Iar cind joci handbal cu miinile inghetate si prinzi o minge aruncata de cineva, iti vine sa tipi de durere“, a spus Alina Vozaru, eleva in clasa a zecea.

Chiriasii i-au evacuat pe profesori in orele de sport

Din cite pretind profesorii, principalele pagube le-ar fi produs cei care inchiriaza sala de sport de la directorul liceului pentru a juca fotbal sau tenis. „Vin oameni in toata firea, cu greutate, de-au distrus si parchetul. Tot din cauza meciurilor de fotbal a cazut si tencuiala de pe pereti si s-au distrus si plasele de protectie de la ferestre“, mai spune Vicu Prazaru.

In plus, cadrele didactice se pling ca, pina in prezent, nu a fost investit in repararea salii de sport nici macar un leu din sumele incasate din inchiriere. Profesorii au inaintat totodata mai multe plingeri directorului Chircan, aratind ca au fost deranjati de amatorii de sport. Ilie Visan si germina Munteanu chiar au fost evacuati din sala, cu tot cu elevi, in orele de educatie fizica.

„Normal, sala este, in primul rind, pentru elevi. Dar am ajuns ca aceia care o inchiriaza sa o dea afara pe profesoara din timpul cursurilor“, declara indignat Prazaru.

Geamurile vor fi montate cu o macara

Ion Chircan, directorul Grupului Scolar de Industrie Alimentara, nu se considera responsabil pentru faptul ca sala de sport a ajuns in stadiul de ruina. Din cite spune Chircan, cladirea nu a mai fost renovata de zeci de ani, din lipsa de fonduri. Directorul admite ca inchirierea salii de sport a fost o greseala, recunoscind ca orele de educatie fizica au fost deseori intrerupte.

„Am inchiriat sala de sport unei asociatii-fantoma. S-au dus peste profesorii de sport, nu i-au lasat sa-si desfasoare orele. Acest Constantin Stanescu lucreaza la Garda Financiara si vrea sa foloseasca sala pentru un milion pe luna, desi eu vrusesem sa le cer trei, pina-n decembrie. Presedinte de club e sotia lui si sediul il au in propriul apartament. Cit despre sala, asa arata de la cutremurul din ’77. Geamurile nu putem sa le inlocuim, pentru ca n-avem schela. Dar o sa aducem zilele acestea o macara mare si o sa le schimbam noi“, s-a aratat increzator Chircan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS