Acasă Actualitate Cercetarea agricola din Romania va fi reorganizata

Cercetarea agricola din Romania va fi reorganizata

In Dolj se va infiinta Centrul de cercetare agricola si vor disparea unele statiuni

Romania este tara cu cele mai multe statiuni si institute de cercetare in domeniul agricol. Peste 90 de astfel de institutii au fost infiintate in ultimii 50 de ani. Fiecare judet are statiuni de cercetare, iar acestea sint subordonate Academiei de Stiinte Agricole „Gheorghe Sisesi“. Daca pina in 1990 aproape in fiecare statiune se cerceta cite o leguma sau o planta cerealiera cu fonduri provenite de la buget, dupa acest an, situatia s-a inrautatit. In urma aparitiei decretelor si legilor funciare, precum si a retrocedarilor si improprietaririlor, suprafetele detinute de statiuni si institute s-au diminuat. Situatia incerta din punct de vedere juridic, precum si lipsa finantarii au dus in unele cazuri la diminuarea capacitatii de cercetare, pastrindu-se un nucleu restrins de cercetatori. In judetul Dolj exista cinci statiuni de cercetare, subordonate Academiei de Stiinte Agricole, si Statiunea de la Banu Maracine, care apartine de Facultatea de Agronomie din Craiova.

13 ani in parlament

Conform Legii 290 din iulie 2002, statiunile de cercetare si institutele din agricultura devin unitati de interes public. Este singura lege care a stat 13 ani in parlament, desi se impunea votarea ei inaintea altor legi de importanta mai mica. Directorul economic de la Statiunea de cercetare -dezvoltare pentru cartofi Mirsani, Dumitru Raducanu, a spus: „ Avantajul pe care-l aduce aceasta lege pentru statiuni este legat de reglementarea patrimoniului. Practic, nimeni nu va mai putea sa instraineze nimic din patrimoniul acestora, decit printr-o lege speciala“.

In prezent, vrem, nu vrem sa recunoastem, programul de cercetare in domeniul agriculturii romanesti este dirijat in mare parte de Banca Mondiala, care, prin Institutul de Agronomie Bucuresti, scoate la licitatie teme de cercetare. Pentru o singura tema considerata de interes national si finantata cu bani de la Banca Mondiala, cercetatorii depun mai multe proiecte, care, in urma unei licitatii, se declara sau nu cistigatoare. Situatia din domeniul cercetarii agricole este delicata. Exista unitati care nu si-au mai platit cercetatorii din luna august (Statiunea de cercetare legumicola Isalnita) sau care au acumulat datorii de miliarde de lei (Statiunea de cercetare Dabuleni).

200 de academicieni pregatesc viitorul agriculturii

La Academia de Stiinte Agricole „Gheorghe Sisesti“ isi desfasoara activitatea peste 200 de academicieni, care participa la luarea deciziilor privind viitorul cercetarii agricole si, implicit, al agriculturii romanesti. Majoritatea sint personalitati cu virste de peste 60 de ani, acest lucru devenind un fel de prag pentru intrarea in forul respectiv. In urma pregatirii pentru aderarea la UE, forul decizional a trebuit sa ia masuri de rentabilizare a celor peste 90 de statiuni. Singura varianta, care circula la nivel de zvon, este comasarea unitatilor de cercetare. Astfel, una rentabila sa fie unita cu alta care are datorii. Conform acestei variante, Statiunea de cercetare a cartofului de la Mirsani si Statiunea de la Dabuleni ar putea fi comasate. De asemenea, in fostele regiuni s-ar putea infiinta centre de cercetare, iar pentru Oltenia, centrul se va infiinta pe structura actualei Statiuni de cercetare Simnic. Reorganizarea cercetarii agricole dupa modelul comunitar va anula puterea de decizie a Academiei, care in ultimii12 ani s-a dovedit de multe ori neputincioasa.

Exit mobile version