24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateClarineta-i muzica, iar fanfara - viata mea

Clarineta-i muzica, iar fanfara – viata mea

Cine n-a auzit de fanfara de la Ciupercenii Noi inseamna ca nu iubeste muzica olteneasca. In trecut, formatia muzicala era compusa din 50 de instrumentisti si un ansamblu de dans. Astazi au ramas 15 artisti sa duca numele comunei mai departe. Multi, putini, numarul nu conteaza, ci calitatea muzicii pe care o fac. Si fanfara de la Ciuperceni nu este o adunatura de cintareti amatori care „zumzaie“ dupa ureche la vreo nunta din comuna, ci este o formatie muzicala de profesionisti, care a cistigat numeroase premii pe vremuri, pe la Cintarea Romaniei, si care a participat in ultimii ani la citeva festivaluri folclorice. Ba mai mult, ca sa tina pasul cu timpurile moderne, instrumentistii au iesit pe piata muzicala cu un material audio. Nu neaparat pentru a scoate bani din arta, ci mai degraba asa, ca munca lor sa le ramina amintire.

Marin Palici este unul dintre „veteranii“ fanfarei de la Ciupercenii Noi si un virtuoz al clarinetei. Pentru el, formatia muzicala din care inca face parte este a doua familie, pentru ca o mare parte din viata si-a petrecut-o alaturi de colegi, cintind prin tara, pe la diverse festivaluri. Marin Palici, la 60 de ani isi defineste viata doar in citeva cuvinte: „25 de ani munca la CAP si 40 de ani de muzica“.

Pentru clarinetist, succesul muzical nu i-a adus decit satisfactii sufletesti, cele materiale fiind putine si neinsemnate:

„Cind a fost sa ies la pensie m-am dus si eu si am intrebat de ce nu-mi pune citiva ani, acolo, in plus, pentru cit am lucrat ca muzicant la Casa de cultura. Au zis ca nu se poate. E drept ca noi cintam mai mult din placere, dar nu era usor sa te duci la repetitii seara de seara dupa o zi de munca la cimp. Noi am invatat sa cintam de la un profesor, nu asa, dupa ureche“.

Premiile pe care le-a cistigat fanfara n-au ramas insa inregistrate nici macar in mintea muzicantilor. Si asta pentru ca nu contau atit de mult diplomele cit participarea.

„Da cine mai stie cite premii am luat? Au fost destule, pentru ca ne-am plimbat prin toata tara. Am fost si la radio, si la televizor de mai multe ori. Numai in strainatate nu ne-am dus! Nu ca n-am fi fost invitati, dar n-am avut sponsori. Apoi, daca plecam, nu ramineam acolo, ca aici este toata viata mea“, povesteste clarinetistul.

Repertoriu de… milioane

Pentru un artist este foarte importanta imaginea, spune nea Marin, mai ales in timpul turneelor:

„Este foarte important sa nu bei. Eu nu mi-am petrecut viata prin circiumi si nu m-am dus cu colegii la una mica nici inainte de concert, nici dupa concert. Oamenii vin sa te auda cintind, asa cum stii tu mai bine, iar daca tu urci beat pe scena…“.

Despre repertoriul fanfarei, clarinetistul nu poate vorbi foarte mult. Nu pentru ca n-ar cunoaste foarte multe melodii, ci pentru ca n-ar sti cu ce sa inceapa.

„Stim foarte multe cintece. Odata, cineva ne-a pus sa stringem melodii din zona asta, a Olteniei. Pai numai de pe malul Dunarii am adunat peste 70 de piese. Cele mai cunoscute melodii din zona asta, a noastra, sint Alunelul, Rustenul, Gaile“.

O singura nemultumire au membrii fanfarei. Putini tineri se incumeta astazi sa pastreze traditia si sa duca numele muzicantilor de la Ciuperceni mai departe.

Care este motivul? Raspunsul l-a gasit unul dintre cei doi baieti ai lui nea Marin: „Muzica asta este mai grea decit carnea de porc!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS