10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de gospodarii si sute de hectare au fost inundate

Zeci de gospodarii si sute de hectare au fost inundate

Precipitatiile abundente cazute in ultimele zile in Dolj le-au creat numeroase probleme localnicilor. Zeci de gospodarii si sute de hectare de culturi agricole au fost inundate din cauza revarsarii piriurilor Rasnic si Teslui. Din cauza cresterii nivelului apei din riul Plosca, satenii din doua sate au ramas izolati, timp de citeva ore. Apele s-au retras, dar, daca vor mai cadea precipitatii, culturile de pe sute de hectare de teren vor fi compromise.

In comuna Grecesti, din cauza revarsarii piriului Rasnic, au fost inundate 50 de gospodarii si 150 de hectare de culturi agricole: „Au fost inundate 50 de hectare cu griu, 50 cu lucerna si 50 de hectare de pasune. Am avut noroc ca s-a oprit ploaia si apele s-au retras de pe ogoare si din gospodariile oamenilor“, a spus primarul comunei Grecesti, Marcel Firu.

De asemenea, au fost inundate 240 de hectare de teren agricol si doua gospodarii din comuna Cernatesti. Primarul comunei, Nicolae Ionascu, spune ca s-a obisnuit cu inundatiile:

„Este rau ce se intimpla, dar nu avem ce face. Stam neputinciosi si ne uitam cum apele cuprind terenurile agricole. Acest lucru se intimpla cam de doua ori pe an si ne-am cam obisnuit. Daca am avea bani sa facem un dig, am putea sa stam linistiti. Dar asa, de fiecare data cind ploua mai mult, piriul Rasnic iese din matca si inunda terenuri si gospodarii“. Apele s-au retras si mai sint afectate doar 20 de hectare de griu.

In comuna Mischii, apele piriului Teslui au inundat 20 de hectare de teren arabil, cinci hectare de pasune si 11 gospodarii.

Primarul comunei, Ion Balan, spune ca in 2003 situatia se va schimba: „Au venit cei de la Apele Romane si au zis ca ne vor include intr-un program pentru reabilitarea albiei piriului Teslui, pe o distanta de trei kilometri“.

Rupti de civilizatie, timp de citeva ore

Localnicii din Golumbelu si Plopu au ramas, timp de citeva ore, izolati de restul comunei si de drumul spre oras. Singura cale de acces spre cel mai apropiat sat, un pod care traverseaza riul Plosca, a fost inundata. Din fericire, situatia a durat citeva ore, pentru ca apele s-au retras. Oamenilor le este insa frica pentru ca, daca va continua sa ploua, ar putea ramine izolati definitiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS