12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMicii mari actori de la Scoala din Urzicuta

Micii mari actori de la Scoala din Urzicuta

Trupa de teatru „Thalia“ a Scolii cu clasele I-VIII „Barbu Ionescu“ din comuna Urzicuta a devenit renumita, dupa ce micii actori au sustinut mai multe recitaluri de exceptie la diverse festivaluri organizate de Inspectoratul Scolar Judetean Dolj.

Infiintata in urma cu doi ani, din initiativa invatatorilor Ana si Mihail Irimia, trupa de teatru „Thalia“ reuneste 32 de copii talentati din clasele a II-a, a III-a si a VI-a, care isi petrec o buna parte din timpul liber pregatind spectacole. Si nu orice fel de spectacole, ci piese de teatru alese cu grija din clasicii genului, cum ar fi „Chirita in provincie“, de Vasile Alecsandri – interpretata in dulcele grai „moldovinesc“ – sau „Articolul 214“ de I.L. Caragiale, in care micii actori Mihnea Cristian Vladescu (avocatul), Adina Florentina Bonteanu (preoteasa) si Madalin Bonteanu (fiul preotesei) dau dovada de adevarate calitati artistice.

Costumatie din rochia de mireasa a invatatoarei

„Copiii au interpretat cu maturitate rolurile, fapt remarcat de altfel si la Festivalul Artistic al Elevilor desfasurat la Craiova, unde au cucerit doi ani consecutiv locul intii“, spune Ana Irimia cu mindrie, fara sa uite insa de sacrificiile care s-au facut pentru a se ajunge aici:

„Decorurile si costumele au fost realizate de copii, cadre didactice si bineinteles cu ajutorul parintilor. Eu mi-am taiat rochia de mireasa, iar mamicile au adus si ele de acasa niste rochii de domnisoara de onoare, pe care le-am transformat in costume de scena“.

Talentul micilor actori a ajuns cunoscut si dincolo de hotarele judetului, copiii fiind invitati sa participe la Festivalul National de Teatru, desfasurat in aceasta vara la Sighisoara. Ba chiar li s-a oferit sprijin material si financiar in organizarea spectacolelor, Asociatia Macedonenilor din Romania devenind sponsor oficial si permanent al trupei de teatru din Urzicuta.

Micii actori au urcat pentru prima data intr-un tren

„E o bucurie pentru ei sa poata vedea si alte locuri decit cele in care s-au nascut, iar acum au aceasta ocazie. Imi amintesc cum au reactionat in urma cu doi ani, cind am mers la Craiova. Cei mai multi dintre ei nu urcasera niciodata un tren, iar in momentul in care s-au vazut in compartiment, radiau de bucurie“, povesteste Ana Irimia.

Trupa „Thalia“ a reluat de curind repetitiile. In aceasta luna, copiii vor sustine un spectacol de colinde si o sceneta intitulata „Pestera de cristal“, la cabana Rusu din Muntii Paring, in fata camerelor de filmat. Iar pentru vara viitoare pregatesc o adevarata „lovitura de teatru“ pentru Festivalul de la Sighisoara: „Doctor fara voie“ de Moliere.

Insa cel mai important este ca, pentru prima oara in viata, copiii din Urzicuta vor vedea muntii, despre care stiau doar din carti sau de pe la televizor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS