16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCismea cu banii de pe fier vechi

Cismea cu banii de pe fier vechi

Acolo unde saracia este lucie, ramine totusi loc pentru initiativa. Dar pentru asta iti trebuie multa ingeniozitate, de care au dat dovada primii gospodari ai comunei Seaca de Padure pentru a rezolva cea mai mare problema a localnicilor – lipsa de apa. Caci pe perioada verii, cinci din cele sapte fintini publice seaca, oamenii fiind nevoiti sa se trezeasca de la ora 3-4 dimineata pentru a umple galetile. Care apuca…

Asa cum chiar numele localitatii o arata, comuna Seaca de Padure este asezata intr-o zona unde apa se gaseste cu greu, chiar si la mare adincime. Localnicii au facut ce au putut si au obtinut ceva apa pentru nevoile proprii. Atit cit au putut.

O idee de cinci milioane

La un kilometru inainte de intrarea in localitate se afla pasunea comunala. Acolo s-au gindit oamenii din fruntea obstii sa faca o fintina, caci animalele satenilor nu au putut niciodata sa bea apa pe saturate. Mai raminea de rezolvat problema esentiala: cu ce bani?

S-a framintat primarul Ionel Popescu cit s-a framintat, apoi i-a venit o idee:

„I-am trimis pe toti beneficiarii venitului minim garantat sa caute fier vechi. Au adunat tot ce au gasit pe la fostul CAP, ba chiar si de prin ograzile oamenilor, fiare care nu mai erau trebuincioase. Am strins tot, am vindut fierul si am luat pe el vreo cinci milioane si ceva. Cu banii astia am cumparat materiale de constructie, apoi, avind forta de munca asigurata cu aceiasi oameni beneficiari de ajutor social, am construit nu una, ci doua cismele“.

Inainte sa intre in sat, calatorii trec acum pe linga cele doua cismele ridicate in acest an – una chiar pe marginea drumului, iar alta chiar pe pasune, pentru ca localnicii sa-si adape animalele. Buna treaba, si facuta de pe urma fierului vechi adunat te miri de unde…

Apa curenta pentru scoala, politie si primarie

Seaca de Padure va beneficia in curind de alimentare cu apa, comuna fiind una dintre cele 20 de localitati doljene selectate pentru a realiza o retea de alimentare cu sprijinul Bancii Mondiale, care va asigura 90% din fonduri. Fiecare gospodarie va avea propriul robinet, dar, pina atunci, s-au facut deja primii pasi cu propriile puteri.

La fostul sediu al CAP-ului exista un put forat, de mare capacitate, o pompa puternica, inca functionala, si un bazin de 22 de metri cubi. „Exista aceasta retea, iar noi am folosit-o. Am cumparat tevile necesare, stringindu-ne pe ici – pe colo de la alte cheltuieli, si am reusit sa alimentam cu apa intii scoala, care era mai aproape de CAP, apoi postul de politie si primaria, intentionind sa extindem alimentarea cu apa pina la dispensar. Ba chiar am pus doua robinete cu apa si in preajma tirgului de saptamina. Caci pina va fi realizata reteaua de alimentare cu apa din fonduri de la Banca Mondiala, nu putem sa stam cu miinile in sin“, spune viceprimarul Gicu Suiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS