22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCula roz si povestile despre daci

Cula roz si povestile despre daci

Chiar linga cladirea Primariei din Brabova se vede o constructie paraginita si destul de neobisnuita: acoperisul este „perforat“, usile masive si incuiate cu lacate, dar cel mai surprinzator lucru este culoarea: etajul este maroniu si afectat de patina vremii, iar parterul cit se poate de roz si de nou!

„Asta?! Asta e cula de la noi din sat! E veche, are citeva sute de ani vechime, e prinsa si in patrimoniul national…“, isi lauda primarul Teodor Nania obiectivele importante si vestigiile de pe teritoriul comunei.

Cum a ajuns insa cladirea sa fie varuita in roz, e alta poveste: „Nu avem bani sa o reparam; au venit niste profesori, au facut evaluari si, din cite ne-au spus ei, ar fi nevoie de cel putin 20 de miliarde de lei ca sa fie restaurata aceasta constructie. Noi am incercat sa o conservam. Chiar am cumparat sindrila pentru acoperis, ca sa pastram materialul initial si am si vrut sa o varuim. E drept ca de la judet ne-au pus sa oprim lucrarile da’ daca am apucat sa varuim in partea de jos, am lasat-o asa!“, explica primarul.

Interdictia celor de la centru le-a potolit curiozitatea celor care mai credeau ca, undeva sub pamint, exista un coridor subteran care face legatura intre cula de la Brabova si cea de la Cernatesti.

Cu ceva vreme in urma, curiosi sa vada daca dau de acest coridor, oamenii au incercat sa masoare un put descoperit in apropiere.

„Nu i-am dat de fund, domnule! Am bagat o lanterna numai ca, oricit am cercetat, nu i-am gasit fundu’“, explica primarul, unul dintre participantii la „operatiune“.

Observatoarele dacice

Cula roz insa nu e singurul obiectiv istoric de pe raza comunei Brabova. La marginea comunei se afla citeva observatoare dacice – cel putin asa au stabilit cercetatorii care au studiat Cetatea de la Voita, un ansamblu arhitectonic datat de pe la inceputul mileniului trecut.

Oamenii au gasit bucati de cioburi si alte vestigii dacice. Tudorita Condroiu, localnica din satul Voita, spune ca fragmente de vestigii dacice gasea aproape orice localnic care urca cu animalele pe culmea dealului sub care se afla cetatea.

„Maica, nu au deschis-o (cetatea – n.r.) ca trebuia sa evacueze satele astea doua, Voita si Seaca. Cica sint acolo acumulari de gaze si poate fi toxic. Pe vremea ceapeului se cultiva griu si porumb pe terenul ala acolo si cind arau mai scoteau cite un ciob“, a explicat stiintific o batrina din sat motivul pentru care cetatea dacilor a ramas inca sub pamint.

Ca e periculos sau doar nu exista fonduri pentru demararea lucrarilor de excavare si de scoatere la iveala a urmelor dacice, putini ar sti sa raspunda. Dupa cum putini sint si cei care mai stiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS