16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii fug din spital de frig

Bolnavii fug din spital de frig

153 de bolnavi internati in Spitalul Municipal Bailesti sufera de frig in saloane. Chiar daca in ultimele zile mercurul termometrelor a scazut la zero grade Celsius si, mai mult decit atit, zapada s-a asternut in intregul judet, caloriferele spitalului continua sa ramina inghetate. Cite doi in pat, imbracati cu trei-patru rinduri de haine, cu caciulile trase peste urechi, pacientii abia mai rezista. Cei mai afectati de temperaturile scazute sint insa copiii. Internati pentru diferite afectiuni, acestia racesc la putin timp. Disperati, parintii ii iau acasa, fara sa mai astepte acordul medicilor.

Spitalul Municipal Bailesti da semnalul obisnuit pentru inceputul unei noi ierni: agentul termic lipseste cu desavirsire. Desi caloriferele din toate cele patru corpuri ale cladirii ar fi trebuit sa se incalzeasca incepind cu 15 octombrie, nici pina in prezent acest lucru nu s-a intimplat. Mai mult decit atit, dupa noaptea trecuta – in care a cazut prima zapada – bolnavii au intrat in panica, multi dintre ei parasind spitalul. Citiva si-au adus de acasa calorifere electrice, resouri, haine groase si paturi. Cei mai multi insa – batrini si copii – au plecat din spital din cauza frigului

Parintii fug cu copiii din spital

„Am venit cu fetita aseara (miercuri seara – n.r.) s-o internez. Are 11 luni si era cam racita. Dar aici nu se poate sta. Chiar daca mi-am adus paturi de acasa si stam imbracati ca afara, eu nu-mi mai tin copilul aici. Pina miine plecam“, spune Bianca Rova. „In salonul asta pe care mi l-au dat nici macar cearsafuri nu sint. Ce sa mai vorbim de paturi. Ca sa stai aici trebuie sa-ti aduci sacul de haine si plapuma. Eu deja sint inghetata, dar ce sa mai zic de copilul asta mic, ca a facut febra si plinge mereu?

Vine copilul cu o boala si pleaca cu trei. Asta e spital? Sa venim aici si sa degeram de frig?“, se revolta o alta mamica, purtindu-si copilul in brate, spre iesirea spitalului. „Pur si simplu imi iau copilul acasa. Nici nu le mai spun doctorilor. Ei ce sa faca? Fugim pur si simplu…“, spune hotarita femeia.

Nici in celelalte sectii ale spitalului, lucrurile nu stau mai bine. La interne, adultii sint imbracati cu doua sau mai multe pulovere, iar caciulile sint nelipsite. Desi numarul de locuri in spital este de 215 – aproape dublu fata de numarul bolnavilor prezenti – in paturi stau cite doua persoane.

„Ne incalzim si noi cum putem, ca e frig aici ca in congelator. Uite, geamul de la noi mai e si spart. Mi-am pus pe mine toate hainele pe care le-am avut la mine. Degeaba. Am facut si gripa in spital. Mai stau putin, ca poate baga caldura. Parca asa am auzit“, spune Maria Ostroveanu.

Datorii de miliarde si o centrala termica prea veche

Personalul medical le-a spus pacientilor ca in cel mai scurt timp – mai precis in aceeasi zi – vor avea caldura. De ce atit de tirziu? Pentru ca s-a reparat greu centrala termica.

In acest sens, directorul spitalului, Valentina Ciurea, a tinut sa faca anumite precizari. Dupa citeva minute bune insa, pentru ca a avut nevoie de putin timp ca sa-si formuleze un discurs coerent.

„M-ati luat putin prin surprindere… V-a anuntat cineva?… Problema cu agentul termic este rezolvata de astazi (joi – n.r.), va asigur. Am avut niste defectiuni la centrala termica, pe care am reusit sa le remediem. Este adevarat ca am intirziat citeva zile cu caldura, dar nu din vina noastra. Am facut nenumarate demersuri catre primarie si Directia de Sanatate Publica. Tirziu s-au oferit sa ne ajute, astfel ca de saptamina trecuta au inceput probele la cazanele reparate. Astazi s-au pus in functiune, iar peste citeva ore va fi caldura in tot spitalul“, ii asigura directorul pe bolnavi. Se pare insa ca nu este pentru prima data cind centrala termica a spitalului ridica probleme. Avind o vechime de 15 ani, aceasta a pornit cu intirziere si anul trecut.

„Am avut greutati la reparatii, pentru ca spitalul nostru se confrunta cu o problema serioasa: lipsa de fonduri. Avem datorii de peste 2.500 de miliarde de lei, iar bugetul nostru lunar este de numai un miliard. In perioada de iarna, pacurina costa vreo 370 de milioane. Mai sint medicamentele si restul de cheltuieli. Asa ca nu este vina noastra ca am intirziat cu reparatiile. METALICA Bucuresti – care trebuia sa execute reparatia – ne-a cerut bani in avans, ceea ce ne-a fost imposibil sa facem“, spune Maria Boaba, director financiar-contabil.

Toate asigurarile conducerii Spitalului Municipal Bailesti nu-i incalzesc insa pe bolnavi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS