Acasă Actualitate Statul promite protectie sporita marginalizatilor social

Statul promite protectie sporita marginalizatilor social

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale. Printre acestea se numara asistenta acordata categoriilor defavorizate care doresc sa se angajeze, sa obtina o locuinta sau care nu au acces la educatie. Prin HG nr. 1.149/2002 se va infiinta in structura Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale un compartiment de specialitate care va functiona in cadrul directiei generale de asistenta sociala si va avea rolul de intermediar cu agentiile teritoriale de ocupare a fortei de munca, precum si cu compartimentele de protectie sociala.

Asistenta pentru angajarea fostilor puscariasi

Beneficiarii acestei legi, persoanele singure care locuiesc in Romania, indiferent daca au sau nu cetatenia romana, pot fi angajati de firme sau societati care au incheiat un contract de solidaritate cu agentiile teritoriale de ocupare a fortei de munca. Respectivele contracte de solidaritate se vor incheia si cu beneficiarii, care va trebui sa faca dovada ca se incadreaza in categoriile prevazute sa beneficieze de aceste drepturi. Prioritate vor avea tinerii proveniti din centrele de plasament, tinerii singuri cu copii in intretinere, precum si tinerii familisti cu sau fara copii in intretinere si cei care au executat pedepse privative de libertate. Angajatorul va incheia cu beneficiarul un contract individual de munca pe durata determinata, pina la expirarea contractului de solidaritate.

Statul plateste chiria pe trei ani tinerilor care nu au locuinta

O alta prevedere a Legii nr.116/2002 se refera la accesul la o locuinta. Aceasta priveste persoanele in virsta de pina la 35 de ani, aflate in imposibilitatea de a dobindi o locuinta prin forte proprii si care pot beneficia de facilitati pentru construirea, cumpararea sau inchirierea unei locuinte. Statul le ofera acestora posibilitatea de a solicita platirea integrala a avansului pentru construirea sau cumpararea unei locuinte de pe piata libera, precum si pentru acoperirea integrala a chiriei pe o perioada de pina la trei ani, daca tinerii au o situatie materiala grea. Cheltuielile vor fi suportate de consiliile judetene, care stabilesc totodata si criteriile de acordare a sumelor prevazute pentru acest capitol. Persoanele care doresc sa beneficieze de aceste drepturi trebuie sa se adreseze primarului localitatii din care fac parte, care le poate onora solicitarile in baza unei anchete sociale.

Burse pentru elevii analfabeti

In prevederile care fac referire la accesul liber la educatie se stipuleaza ca familiile care au mai mult de doi copii inscrisi la invatamintul obligatoriu de stat si care beneficiaza de venit minim garantat au dreptul la bursa de scolarizare, al carei nivel va fi stabilit anual, prin hotarire de guvern, si care se va acorda inclusiv pe perioada vacantelor. Sumele acordate va trebui returnate daca, pe parcursul anului in care au beneficiat de bursa, copiii abandoneaza scoala.

Ca o noutate, in lege se include si acordarea de burse pentru alfabetizarea persoanelor care au peste 14 ani, insa plata acestora va fi suportata in totalitate de catre consiliile locale, care trebuie sa-si planifice din timp cheltuielile aferente.

Exit mobile version