Acasă Actualitate Primarul din Vulpeni a incalcat legea

Primarul din Vulpeni a incalcat legea

Dupa ce le-a construit satenilor pod peste piriul Geamartalui, afluent al Oltetului, primarul din Vulpeni – Olt, in loc sa primeasca multumiri, a fost amendat cu un milion si jumatate de lei. Asta, pentru ca a construit podul fara avizele necesare. Chiar daca edilul sef al comunei a contestat in instanta procesul-verbal de contraventie emis de Inspectoratul de Stat in Constructii, el va trebui totusi sa suporte rigorile legii.

Pentru a ajunge la terenurile agricole, satenii din Pescaresti, comuna Vulpeni trebuie sa treaca peste piriul Geamartalui. Podetul peste care treceau era vechi si distrus, iar oamenii erau nevoiti de multe ori sa o ia prin apa. Pentru ca de la buget nu se gaseau niciodata bani pentru repararea podetului, primarul comunei a avut initiativa de a stringe bani de la oameni pentru a construi un alt pod.

Satenii din Pescaresti au contribuit fiecare cu o suma de bani. Unii au dat 100.000 de lei, altii cite un milion. La sfirsitul verii se strinsesera aproape 300 de milioane de lei. Fara sa mai piarda timpul, primarul a mobilizat oamenii si i-a scos la munca. In citeva saptamini, acestia au ridicat peste piriul Geamartalui un alt pod din beton.

Toata lumea era multumita, dar „cineva invidios pe realizarea primarului“ l-a reclamat pe acesta la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) – Olt.

„Au venit si mi-au cerut sa le prezint autorizatia de construire a podului. Pentru ca nu am avut asa ceva, m-au amendat. Ca sa economisesc bani, am facut totul cu ajutorul satenilor, inclusiv construirea podului. Pentru a obtine avizele necesare trebuia sa fac un proiect al podului. Nu l-am mai facut pentru ca ma costa vreo 60 de milioane de lei“, a spus Stefan Tanasescu, primarul comunei Vulpeni.

Primarul a fost amendat

Inspectorii ISC au fost sesizati ca primarul nu a respectat legea si au trecut la sanctiuni. Prima data i-au pus in vedere sa intre in legalitate, adica sa faca proiectul de executie a lucrarii si sa obtina autorizatie de construire.

Pentru ca nu a respectat termenele impuse de ISC, edilul sef al comunei a primit doua amenzi de cite un milion si jumatate de lei. Amenzile au fost date pe persoana fizica, inspectorii ISC considerindu-l pe primar „singurul vinovat“.

„Stiu de unde mi se trage. Avem un consilier din opozitie care nu stie decit sa puna piedici. Tot ceea ce facem bun pentru oameni lui i se pare ca nu e bun. Pentru ca proiectul de hotarire in acest sens nu a trecut prin consiliul comunal, a stiut ca nu am autorizatii si m-a reclamat. Eu nu voi plati amenda pentru ca podul l-am facut pentru oameni, nu pentru mine. Nu pot fi acuzat ca am facut podul pentru ca am avut eu vreun interes. L-am facut pentru binele comunei“, a spus primarul.

Desi recunoaste ca nu a respectat intocmai legea, Stefan Tanasescu a spus ca „nici in ruptul capului“ nu plateste amenda. El a contestat in instanta ultimul proces-verbal de contraventie si spera ca procesul sa nu se termine pina la finalul mandatului sau pentru a putea sa se judece cu ei si in mandatul viitor.

Satenii ii tin partea primarului

Localnicii sint alaturi de primar si il sustin vehement.

„E cineva care se tine de primar. Tot satul il stie. De ce l-a reclamat? Ca doar ne-a facut un bine. Avem pamint peste balta si era vai de mama noastra cum ne chinuiam sa ne ducem la sapat, la arat. Si cind ne duceam cu vitele la pascut era vai de noi. Inotam prin namol“, spune Ion Badica, din Pescaresti.

„Cita vreme ne puneam viata in pericol trecind pe podul ala paraginit, n-a venit nimeni sa ne intrebe de sanatate sau sa il reclame pe primar ca nu are bani sa il repare. Acum, cind au vazut ca sintem multumiti, cateii de consilieri au inceput sa reclame. Sa le fie rusine! De ce nu ne amendeaza pe noi, satenii, ca doar noi am dat banii si noi l-am construit. Primarul doar ne-a dat o mina de ajutor“, a spus Gheorghita Anghel, din satul Pescaresti.

Indiferent de ceea ce cred satenii si cit de hotarit este primarul sa nu plateasca amenda, conform legilor in vigoare, organele de urmarire penala vor fi sesizate si, mai devreme sau mai tirziu, primarul tot va plati.

Exit mobile version