5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Stiri diverse

Indexarile salariale din 2003 pentru bugetari vor depasi rata inflatiei

Salariile angajatilor bugetari vor fi indexate de doua ori, anul viitor, aceste majorari urmind sa depaseasca indicele prognozat al inflatiei pentru 2003, informeaza Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS). Astfel, o indexare de sase la suta va fi acordata in sectorul bugetar la 1 ianuarie anul viitor, o alta – de noua la suta – fiind aplicata la 1 octombrie. Potrivit MMSS, „aceste cresteri salariale vor acoperi integral indicele mediu de crestere a preturilor de consum in anul 2003 si vor asigura o crestere in termeni reali cu trei la suta“. Actele normative privind acordarea indexarilor mentionate vor fi promovate de guvern dupa aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul viitor, al carei proiect se afla inca in atentia parlamentului. MMSS mai precizeaza ca politica salariala pentru 2003 are in vedere si modul in care va evolua fondul de salarii pentru agentii economici ale caror bugete de venituri si cheltuieli sint aprobate de catre guvern.

Intirzieri la plata impozitelor

Severinenii nu se prezinta la ghiseele Directiei de Taxe si Impozite, desi au trecut trei termene limita, iar cei mai multi au fost instiintati prin posta ca trebuie sa isi achite datoriile. Cele mai mari restante sint inregistrate de locuitorii din Schela Cladovei, Gura Vaii si Dudasul Schelei. Potrivit directorului Eugen Istodor, plata impozitului se poate face esalonat pe patru trimestre: „Nu inteleg ce mai asteapta. Nimeni nu le cere sa plateasca 700-800.000 de lei o data, ci in patru trimestre“. In cazul in care severinenii nu se vor prezenta sa isi achite impozitele, se va trece la executari silite. Totodata, restantierii va trebui sa plateasca penalitati, acestea calculindu-se din momentul in care se depaseste termenul de plata, pentru fiecare fractiune de suma, care trebuie achitata in cele patru transe.

(F.L.)

Un primar din Mehedinti a renuntat la functie din cauza salariului prea mic

Primarul comunei Cazanesti – Mehedinti, Constantin Daia, si-a dat demisia din functie, fiind nemultumit de retributia pe care o primea. In calitate de profesor la Scoala generala din Severinesti, acesta cistiga opt milioane de lei, avind toate gradele didactice, iar in functia de primar avea o retributie de 4,9 milioane de lei. „Vom incerca sa-l facem sa inteleaga ca are o obligatie morala fata de cei care l-au ales si sa nu renunte la functia de primar“, a spus prefectul Dan Trancota. Interimatul va fi asigurat de viceprimarul Constantin Saidac, iar Constantin Daia va reveni la catedra Scolii din Severinesti.

(F.L.)

Angajatii de la UM Sadu protesteaza, dar nu stiu de ce

Membrii Sindicatului Fram din cadrul Uzinei Mecanice Sadu au cerut aprobare Primariei Tirgu Jiu pentru organizarea unui miting de protest care sa se desfasoare astazi, intre orele 11.00 si 12.00, in Piata Prefecturii. La miting a fost anuntata participarea a 100 de persoane care se deplaseaza de la Bumbesti Jiu la Tirgu Jiu. Intrebati care sint motivele protestului, liderii de sindicat nu au putut spune de ce scot oamenii in strada. „Inca nu stim ce sa va spunem. Adica am cam sti noi in mare, dar ne mai hotarim pina deseara, cind se intoarce liderul de sindicat de la Craiova. Oricum, nu va putem spune prin telefon de ce protestam“, a spus Ion Vilceanu, viceliderul Sindicatului Fram.

(C.C.)

Pregatiri pentru iarna

Directia de Servicii Comunale (DSC) Tirgu Jiu a facut rezerve de nisip si de sare pe care sa le foloseasca pentru deszapezirea strazilor. Aproximativ 500 de metri cubi de nisip si 60 de tone de sare vor fi imprastiate pe strazi atunci cind va ninge. Conducerea DSC a mai achizitionat din fondurile proprii si un autogreder pentru deszapeziri, care a costat trei miliarde de lei.

(C.C.)

1.500 de brazi pentru Craciun in Mehedinti

Severinenii vor beneficia in aceasta iarna de 1.500 de brazi pentru Craciun. Societatea ROMSILVA Mehedinti a luat aceasta decizie, avind in vedere ca pe piata severineana cererea este destul de mica. Brazii pentru Craciun vor fi taiati, ca de obicei, din zona bazinului Cerna – Muntii Godeanu. Pretul unui brad nu va depasi 250.000 de lei. Potrivit lui Aurelian Sodolescu, directorul Directiei Silvice Mehedinti, incepind cu 1 decembrie vor avea loc ample controale pentru depistarea celor care vor taia ilegal brazii.

(F.L.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS