Acasă Actualitate Romania si R.F. Iugoslavia au semnat un acord de ocrotire a minoritatilor...

Romania si R.F. Iugoslavia au semnat un acord de ocrotire a minoritatilor nationale

Romania si R.F. Iugoslavia au semnat ieri la Belgrad un acord de colaborare in domeniul ocrotirii minoritatilor nationale, care prevede dreptul minoritatii romane din R.F. Iugoslavia, respectiv a minoritatii sirbe din Romania, sa participe la deciziile care le privesc si sa-si foloseasca limba materna in viata publica si privata. Eugen Tiberiu Popescu, director general la Departamentul pentru romanii de pretutindeni din cadrul guvernului de la Bucuresti, a apreciat semnarea acordului drept un pas istoric, deoarece, pina acum, romanii vlahi din Valea Timocului nu aveau dreptul la invatamint, slujbe si presa in limba romana.

El a precizat ca in Valea Timocului, traiesc peste 500 000 de romani vlahi care, in urma acestui acord, ar putea fi recunoscuti ca etnie si nu doar ca grup etnic. Presedintele Ion Iliescu a inceput ieri o vizita oficiala de doua zile in R.F.Iugoslavia. Seful statului roman a fost primit la palatul prezidential de presedintele Vojislav Kostunita. Cei doi presedinti au avut convorbiri tete-a-tete, urmate de discutii in plenul delegatiilor oficiale.

Ministrii de externe roman si sirb au semnat, in prezenta celor doi sefi de stat, Acordul de colaborare intre guvernele Romaniei si R.F. Iugoslavia in domeniul ocrotirii minoritatilor nationale. Acordul prevede dreptul minoritatilor de a participa la deciziile care le privesc, de a avea acces la invatamint in limba materna la toate nivelurile, de a avea slujbe religioase si mijloace de informare in masa in limba materna, precum si de a-si pastra numele de origine.

Presedintii Iliescu si Kostunita au apreciat ca minoritatile nationale nu reprezinta un element de discordie, ci o punte de legatura intre cele doua tari. „Pastrarea si afirmarea identitatilor nationale este o obligatie a statelor noastre, o dovada de normalitate democratica, de toleranta si de spirit european“, a afirmat presedintele Iliescu. El a adaugat ca autoritatile din cele doua tari pot face mai mult pentru sprijinirea minoritatilor cu manuale, carti, publicatii, prin finantarea unor scoli si biserici. Vojislav Kostunita si-a exprimat speranta ca acordul bilateral in acest domeniu, ca si Legea privind statutul minoritatilor nationale adoptata recent in R.F. Iugoslavia, vor contribui la asigurarea unui cadru satisfacator pentru minoritatea romana din R.F. Iugoslavia.

Cei doi sefi de stat au discutat, de asemenea, despre dezvoltarea cooperarii economice, schimburile comerciale bilaterale situindu-se la un nivel scazut. Ion Iliescu a precizat ca Romania va propune chiar o serie de proiecte concrete de cooperare economica. El a mentionat faptul ca Dunarea poate juca un rol important atit ca axa de transport, cit si din punct de vedere al dezvoltarii economice complexe. Iliescu a anuntat ca Romania si R.F. Iugoslavia vor propune noi proiecte de infrastructura cu finantare din partea Uniunii Europene, BERD, Pactului de stabilitate pentru Europa de Sud-Est si prin parteneriatul public-privat.

Seful statului roman a declarat ca este in curs de negociere un acord privind comertul liber intre Romania si R.F. Iugoslavia. El si-a exprimat speranta ca negocierile se vor incheia pina la sfirsitul anului 2002.

Presedintele Iliescu a apreciat eforturile pentru stabilizarea situatiei din fostul spatiu iugoslav, adaugind ca se impune gasirea unei solutii juste si echitabile pentru situatia din Kosovo, deoarece actuala situatie nu este de natura sa rezolve conflictul existent.

Exit mobile version