Acasă Actualitate Miliardarii lumii trec peste recesiunea economica la bordul unor superiahturi

Miliardarii lumii trec peste recesiunea economica la bordul unor superiahturi

In ciuda scandalurilor financiare si a economiei fluctuante, miliardarii zilelor noastre se afla inca „pe val“, apreciaza reprezentantii industriei producatoare de iahturi, citati de Reuters.

„Cererea pentru palatele plutitoare, in valoare de milioane de dolari, este in continuare uriasa, avind in vedere ca exista in prezent comenzi pentru peste 500 de iahturi, care vor fi construite in diferite santiere navale“, a declarat Kaye Pearson, organizator al Expozitiei Internationale de Barci Fort Lauderdale – Florida, in Statele Unite, la care sint expuse 227 de iahturi de mari dimensiuni.

Cel mai mare vas de lux prezentat la expozitia din SUA este „Big Roi“, cu o lungime de 206 picioare (peste 62 de metri). Iahtul, care costa 25 de milioane de dolari, a fost construit pe santierul Royal Denship din Danemarca si este dotat cu elicopter, lift, jacuzzi si marmura toscana.

Pearson a aratat ca recesiunea economica a afectat si industria vaselor de lux din Statele Unite, dar ca primele semne de revigorare au aparut deja in toamna.

Organizatorul expozitiei a precizat ca, in aceasta perioada, exista comenzi pentru 500 de superiahturi, respectiv ambarcatiuni cu o lungime de peste 80 de picioare (25 de metri), comparativ cu 225-240, cite erau comandate in urma cu cinci ani, „in pofida faptului ca am tot auzit o gramada de lucruri despre firme ca Enron si Worldcom, despre dezastre si sfirsitul lumii“.

In plus, aproximativ 5.800 de superiahturi sint deja pe mare, fata de 2.500, cite erau in urma cu 12 ani. „A incetinit gradul de crestere a cererii? Zilele de boom nu puteau dura o vesnicie“, sustine Pearson, adaugind „totusi, nu cred ca exista vreo problema reala“.

Potrivit reprezentantului industriei de iahting, cei mai multi dintre cumparatorii acestor vase de lux, in contextul actualei perioade de austeritate, sint directorii marilor corporatii americane. Americanii reprezinta acum aproximativ 45% din piata, comparativ cu 10-12%, in urma cu zece ani, a spus Pearson.

La expozitia din Florida nu participa insa doar marii bogatasi ai lumii, ci si oameni obisnuiti, care doresc sa se bucure de o saptamina de pescuit si de plimbari cu barca. Manifestarea prezinta peste 1.600 de tipuri de barci, precum caiac, canoe, vase de croaziera si superiahturi.

In timp ce diferite analize ale industriei sugereaza ca va fi un an mort din punct de vedere financiar, cei care vind astfel de vase spun ca afacerile lor merg bine, sustinute de dobinzile mici acordate cumparatorilor – intre 5,9% si 6,2% pentru un credit in valoare de 200.000 de dolari. „Oricit de ciudat ar parea, pe o piata cum este cea de astazi, exista oamenii care considera achizitia unei barci drept o investitie profitabila. Stiu cit va valora la anul“, spune Pearson.

Exit mobile version