Acasă Actualitate Carbune pentru familiile sarace din Rosia de Amaradia

Carbune pentru familiile sarace din Rosia de Amaradia

• Cele mai sarace familii din comuna gorjeana Rosia de Amaradia vor avea voie sa adune resturile de carbune din cariera • Actiunea umanitara va fi coordonata de primarie si supravegheata de politie • Anul trecut, primarul Cristinel Faitar a fost acuzat ca a legiferat furtul de carbune

Comuna Rosia de Amaradia este una dintre cele mai sarace din judetul Gorj, avind 3.560 de locuitori. 50% dintre acestia sint someri, fosti disponibilizati ai Exploatarii Miniere Rosia. Pentru ca nu au cu ce sa isi cumpere lemne, peste 200 de familii vor avea voie sa adune carbune din cariere, sub atenta supraveghere a politiei locale. Astfel, in baza unei intelegeri intre conducerea Primariei Rosia de Amaradia si cea a Exploatarii Miniere, oamenii vor putea ca in fiecare zi de joi, pina la 15 decembrie, sa mearga sa ia carbune. Principalii beneficiari ai actiunii umanitare sint cele 150 de familii care au primit ajutoare conform Legii venitului minim garantat, persoanele cu handicap si pensionarii si veteranii de razboi.

Bani din zapada

De peste doi ani, politia nu a facut nimic pentru a stopa furturile din comuna. Anul trecut, in baza unor cereri pe care primarul Cristinel Faitar le-a semnat, satenii aveau voie sa ia carbune din cariera. Mai mult decit atit, printre satenii care luau carbune cu caruta se strecurau si „afaceristii“ locali, care furau cu camionul, existind o adevarata retea. „Politia mi-a spus ca nu intervine, fiindca eu le-am dat voie sa fure. Anul asta oamenii o sa fie paziti si o sa existe niste tabele in care o sa fie trecuti toti. Nu avem ce sa le mai facem, cu ce sa se incalzeasca? Vom da 500 de kilograme de carbune familiilor formate din patru membri si o tona celor cu peste cinci membri. In anul 2002 am avut un buget de 230.000.000 de lei, iar comunele mai mici au avut peste un miliard. Stiu ca exista un program al AJOFM prin care as putea obtine bani. Este vorba de cei pe care i-as putea angaja pentru deszapezire, ca avem destule dealuri si vai“, a spus Cristinel Faitar, primarul din Rosia de Amaradia.

Exit mobile version