24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSlatinenii s-au inghesuit cu bidoanele si caldarile la cismele

Slatinenii s-au inghesuit cu bidoanele si caldarile la cismele

Tisnitorile si cismelele din Slatina, vechi locuri de joaca si amuzament pentru copii, au devenit de citeva saptamini singurele surse de apa pentru mii de familii.

La orice ora, oamenii vin cu sacosele pline cu bidoane, sticle de plastic sau caldari si stau cite 20 de minute, jumatate de ora si apoi pleaca incarcati spre casa, gindindu-se cum sa dramuiasca pina a doua zi proviziile de apa. La unele cismele cu „traditie“, in special din zona Steaua a orasului, zona deja obisnuita cu desele debransari de la reteaua orasului de distributie a apei potabile, oamenii vin de acasa dotati cu furtune subtiri din plastic care fac ca treaba sa mearga „ca unsa“.

Dupa ora 16.00 insa, cind se iese de la serviciu, oamenii mai au parte si de cite o coada… ca pe vremuri.

„Am ajuns sa vin la o birfa mica la coada la apa…“, spune cu amaraciune si putina ironie o batrinica…

Altii ies de la serviciu seara tirziu. „Am venit din schimbul doi si m-am trezit ca nu am apa sa beau. Am intrebat o vecina ce se intimpla si mi-a spus ca se luase apa de dimineata. Eu sint la zi cu plata, dar altii nu sint. Tot vecina mi-a spus si de unde sa vin sa iau niste apa in citeva sticle si o caldare… pina miine… apoi nu stiu ce o sa facem“, a spus Elena Coman.

Conform „numaratoarei“ facute de Primaria Slatina, in municipiu exista zece tisnitori si cismele, plata apei furnizate in acest mod fiind achitata de autoritatile locale. Desi multa vreme nu au functionat, acestea au fost repornite de curind.

„Ne-am gindit ca ar fi chiar inuman sa nu existe nici o sursa de apa in oras…“, a spus directorul general al societatii care asigura furnizarea apei la robinetele slatinenilor, SC ACETI SA Slatina, Florea Iancu.

37 de blocuri „dintr-un foc“

Motivul pentru care s-a ajuns in aceasta situatie este o noua campanie de debransari in masa demarata de societatea ACETI. Incepind cu 14 octombrie au fost debransate 37 de blocuri din cadrul a peste zece asociatii de proprietari.

Directorul general al societatii, Florea Iancu, a spus ca media pe apartament a datoriilor la aceste asociatii este de 1,5 milioane de lei pina la noua milioane de lei, aceasta suma maxima fiind inregistrata in cadrul Asociatiei nr 24, „clienta“ veche pe lista cu rau-platnici. ACETI are in prezent de recuperat in total 57,3 milioane de lei, din care aproape 40 sint de la asociatiile de proprietari.

Florea Iancu a spus ca ieri trebuia sa mai fie debransate blocuri si scari de blocuri din cadrul Asociatiilor nr. 14, 28, 38 si 57. El a precizat ca, din momentul in care a fost demarata aceasta campanie si pina in prezent, rezultatele nu au intirziat sa apara, multe dintre asociatii incepind sa-si achite din debite.

Directorul ACETI este de parere ca s-a ajuns la aceasta situatie si din cauza ca, de multe ori, administratorii prefera sa achite intii facturile la gaze, pentru ca in aceasta perioada, aragazurile sau sobele pe gaze sint importante surse de cadura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS