17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCazurile de elevi cu riie sau paduchi s-au inmultit

Cazurile de elevi cu riie sau paduchi s-au inmultit

• Conditiile minime de igiena lipsesc in multe scoli gorjene • Cantinele si internatele nu au nici detergent pentru vase si lenjerie

Controalele efectuate la inceputul noului an scolar de personalul Directiei de Sanatate Publica Gorj au scos in evidenta numeroase cazuri de nerespectare a normelor de igiena in unitatile scolare din judet. 585 de elevi au fost descoperiti cu diferite boli, intre care 247 de cazuri de paduchi si 15 – de riie. „La riie este clar ca singura cauza este lipsa unei igiene corespunzatoare. Paduchi este suficient sa aiba un elev, ca apoi le da si celorlalti, chiar daca sint curati. Cele mai multe situatii de acest fel s-au inregistrat in mediul rural. Fata de anii precedenti, se constata o usoara crestere a numarului de elevi cu astfel de boli“, a spus Felicia Tunsoiu, medic in cadrul cabinetului de igiena scolara.

Primaria da la o gradinita o sticla de detergent pe luna

Verificarile facute la inceputul anului scolar au mai scos in evidenta grave deficiente in ceea ce priveste igiena din unitatile scolare. Din totalul institutiilor pentru educare, ocrotire si instruire din judet, 575 nu au autorizatie sanitara, in timp ce doar 343 au obtinut autorizatia necesara. „Cele mai multe nici nu au trecut pe la noi noi sa solicite autorizarea. In gradinitele si scolile de la tara, grupurile sanitare sint mizerabile si doar citeva unitati de invatamint au sursa proprie de apa. Programul „laptele si cornul“ a creat griji in plus pentru ca elevii nu au unde sa se spele inainte de masa, iar produsele nu sint pastrate in conditii corespunzatoare“, au precizat cadrele medicale din cadrul cabinetului de igiena scolara. Acestea au declarat ca, in cadrul controalelor pe care le-au facut, personalul administrativ al unitatilor scolare s-a plins de proasta dotare cu materiale pentru mentinerea curateniei. „Primariile nu asigura detergentul si celelalte produse necesare. Chiar aici, in Tirgu Jiu, primaria da o sticla de detergent pentru o gradinita. Cum sa spele atitea vase cu o singura sticla de detergent? Administratorii spun ca nu au cu ce sa spele lenjeriile din internatele scolare“, a spus medicul Felicia Tunsoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS