11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate200 de copii se pregatesc de hibernare

200 de copii se pregatesc de hibernare

Autoritatile nu au gasit nici o solutie pentru Gradinita „Nicolae Romanescu“ din Craiova, care risca sa ramina fara caldura. Primaria se zbate sa gaseasca o solutie pentru cei 200 de prescolari inscrisi, Inspectoratul Scolar se face ca habar n-are, dar nu se intimpla nimic. Iar solutiile sint, cu fiecare ora ce trece, mai departe de realizare…

Prezentam in paginile cotidianului nostru situatia disperata in care se afla cei 200 de copii de la Gradinita „Nicolae Romanescu“ din Craiova si cresa care isi desfasoara activitatea in aceeasi cladire. Desi am incercat sa tragem un semnal de alarma, nu s-a gasit nici o solutie. Autoritatile sint inca departe de a gasi vreo posibilitate pentru ca institutiile sa nu ramina fara caldura in plina iarna.

„Asta este, n-avem ce face!“

Unitatea de invatamint a fost anuntata de furnizorul agentului termic, firma SC MECONF SA Craiova, ca va fi reziliat contractul de furnizare a caldurii si apei calde, intrucit centrala termica va fi oprita din cauza lipsei consumatorilor – SOCOM Imbracamintea, Scoala de Hipoacuzici si Poligrafia Craiova avind centrale termice proprii, iar Spitalul de Urgenta Craiova isi da in folosinta propria centrala in citeva zile.

Conducerea MECONF sustine ca nu exista nici o alta alternativa. „Centrala noastra termica a fost construita in 1968 pentru nevoile de atunci. Consumatorii au renuntat pe rind la agentul termic furnizat de noi, iar acum, daca si spitalul renunta, sintem nevoiti sa oprim centrala. Compromisuri chiar nu putem sa facem: un cazan livreaza, la putere minima, patru tone de agent termic pe ora, ori consumul firmei noastre si al gradinitei la un loc abia daca ajunge la 0,2 tone pe ora. Asta este, n-avem ce face!“, a mentionat Nicolae Fulger, directorul general al SC MECONF.

O solutie doar pentru 20 din cei 200 de copii

Viceprimarul municipiului, Antonie Solomon, sugerase o cale de compromis: „Eventual, daca cei de la MECONF isi vor pune in loc o centrala mai mica, sa inchidem gradinita vreo luna, pe perioada lucrarilor, apoi sa livreze tot ei agent termic“. Doar ca directorul general al MECONF are o alta parere: „Nici asa nu se poate. Vom instala, intr-adevar, o centrala de capacitate mai mica, dar asta nu imediat, ci in momentul in care vom avea bani sa o cumparam. Ceea ce nu se prea intrevede, caci avem de incasat vreo sapte miliarde de lei numai de la Spitalul de Urgenta, bani pe care nu stiu cind ii vom vedea. Si apoi, o alta centrala va impune si o redimensionare a tevilor catre gradinita, ceea ce nu putem face ca nu avem cu ce“.

Alte solutii nu prea sint. Racordarea gradinitei la reteaua de termoficare nu este posibila, directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, excluzind aceasta posibilitate pe motivul crizei de timp si de bani. O eventuala racordare la centrala MODEXIM a fost exclusa de directorul Ion Rusinaru, in urma unei discutii cu directoarea gradinitei. Iar furnizarea agentului termic pentru unitatea de invatamint de catre viitoarea centrala a Spitalului de Urgenta Craiova este o solutie… doar pe jumatate. „Cresa care se afla in aceeasi cladire cu gradinita ne apartine, pentru cei 20 de copii de aici urmind sa gasim o solutie. Cel mai probabil, vom achizitiona si monta o microcentrala termica, pentru asigurarea apei calde si caldurii, caci ar fi prea scump si un timp mult prea lung sa schimbam tevile pentru a racorda cresa la centrala spitalului. Solutie vom gasi, dar numai pentru cresa, care este a noastra. Pentru gradinita nu putem, caci este a primariei si a invatamintului“, a declarat Mihai Coman, directorul economic al Spitalului de Urgenta.

„Ce sa fac?“

Singura posibilitate care se intrevede ar fi dotarea urgenta a gradinitei cu o centrala termica proprie. Dar zilele trec, caldura poate fi oricind oprita la gradinita, iar autoritatile nu au ajuns la nici o concluzie. „Nu stiu ce sa facem acolo, e incurcata rau! Sa vedem! Trebuie sa gasim vreo cale de rezolvare, ca nu-i putem lasa pe copii in frig!“, promite viceprimarul Antonie Solomon. Inspectorul scolar general, prof. Constantin Busoi, nici macar nu cunoaste situatia disperata a copiilor de la Gradinita „Nicolae Romanescu“: „Nu stiu ce este cu gradinita asta, dar ma voi interesa“.

Timpul trece, iar directoarea gradinitei, Marilena Onescu, intreaba tot mai des: „Ce sa fac?“. Poate exercitii de dirdiit cu copiii, caci, decit sa astepte dupa autoritati…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS