13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDedicatie speciala de la sateni pentru sateni: un muzeu

Dedicatie speciala de la sateni pentru sateni: un muzeu

Celor care ajung pentru prima data aici Zatreniul tine neaparat sa le ofere surpriza dupa surpriza. Chiar daca bisericile vechi de trei sute de ani si castelul medieval ne facusera deja sa privim cu alti ochi in jur, nu ne-am fi asteptat totusi nici o clipa sa gasim in Zatreni un muzeu al satului, un muzeu in toata puterea cuvintului. Iar ceea ce ne-a dat gata cu adevarat este faptul ca intreaga colectie de obiecte de uz taranesc si port popular este rezultatul eforturilor unui singur om.

Sergiu Popescu, fost invatator in comuna, este cel care a avut nu numai ideea, dar si curajul de a o transpune in practica, desi nu e deloc treaba usoara sa pui la punct un muzeu care, in prezent, se mindreste cu peste 5.000 de exponate. Si, din cite ne lasa sa intelegem, desi muzeul din Zatreni si-a deschis oficial portile in urma cu noua ani, colectia a luat nastere dupa cautari si eforturi care au durat o viata de om.

Stimulat in munca sa de pasiunea mai veche pentru viata satului si pentru tot ceea ce reprezinta cultura, in general, invatatorul Popescu a reusit, pentru inceput, sa adune laolalta citeva sute de exponate. Treptat, oamenii din comuna au luat cunostinta despre preocuparile sale si i-au oferit colectionarului sprijinul lor.

„Muzeul a avut ca punct de plecare colectia mea particulara. In urma cercetarilor pe care le-am efectuat in cadrul comunei, oamenii au donat de bunavoie, de la infiintare si pina in prezent, peste 5.000 de obiecte de arta populara“, spune Sergiu Popescu.

Nu intimplator, un astfel de muzeu a luat fiinta tocmai la Zatreni. Comuna se poate mindri cu o adevarata traditie in ceea ce priveste mestesugurile. Ca dovada, o scoala rurala de meserii a functionat aici inca din 1906, scoala ce a pregatit generatii de dulgheri, timplari, fierari si dogari. In plus, oamenii de aici se ocupa din cele mai vechi timpuri cu olaritul.

„Mestesugul olaritului a fost mostenit, din tata-n fiu, de la familii ca Tirlea, Cruceru ori Gherghina, ce si-au facut un renume in aceasta meserie. Cum lutul si argila se gasesc aici din abundenta si sint de foarte buna calitate, s-au produs la Zatreni nu numai vase de capacitate, ci si adevarate miniaturi.“

In concurenta cu muzeele judetene

Pe linga expozitia de la Scoala din Stanomiru, deschisa in 1983, fostul invatator a reusit sa mai organizeze inca doua puncte muzeistice: unul la Zatreni-Centru, in cladirea fostului sediu al Clubului Copiilor, iar celalalt, la Scoala din Lacusteni. Printre obiectele ce i-au devenit o a doua familie, Sergiu Popescu se mindreste cu unele pe care raritatea si vechimea le fac extrem de valoroase.

„Printre exponatele reprezentative, se numara: un vas de ceramica de tip borcan, cu capac; apoi, ocaua lui Cuza, din 1888, datata prin incrustare, o plita de calcat pe baza de placa si un toc de coasa din 1845, de asemenea incrustat. Indraznesc sa spun ca am unele exemplare care nu se regasesc nici in colectiile muzeelor judetene.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS