24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecretarul rapsod cununa la primarie si cinta la nunta

Secretarul rapsod cununa la primarie si cinta la nunta

A urcat pe scena, pentru prima oara, la 16 ani. De atunci, adica din 1959, face acest lucru in fiecare an, chiar de mai multe ori in decursul a 12 luni. Rareori se intoarce cu mina goala, talentul lui fiind recompensat cu cite un premiu. Se numeste Marin Ciobota si in fiecare zi poate fi gasit la sediul administratiei locale din Ostroveni. Este secretarul primariei si, totodata, unul dintre cei mai cunoscuti rapsozi olteni.

In comuna doljeana fiinteaza, din 1970 si din initiativa secretarului, ansamblul folcloric „Alunelul“, foarte apreciat de iubitorii si cunoscatorii de muzica populara.

Parte integranta a acestui ansamblu, Marin Ciobota participa la toate festivalurile, nu putine la numar, la care este invitat. Chiar anul acesta, insotit si de trupa de jocuri traditionale „Ciolpanii din Grindeni“, a cistigat locul intii la Festivalul National „Marin Chiser“, la categoria rapsozi. Dclorica din care face parte fiind reprezentativa pentru judetul Dolj.

Talent din tata-n nepot!

Secretarul Primariei din Ose altfel, a fost prezent la toate editiile concursului „Rapsozi olteni“. Se mindreste cu filonul pur si autentic al repertoriului sau, zona foltroveni a absolvit Scoala de Arta si se mindreste cu acest lucru:

„Nu cint dupa ureche. Stiu in ce tonuri cint. Doar le spun instrumentistilor sa-mi dea un sol major sau un mi minor. Nu e nevoie sa le cint ca sa-si dea seama de linia melodica!“

Mai mult de-atit, Marin Ciobota a fost profesorul unor nume cunoscute din breasla folclorica, spre exemplu Vasilica Dinu si Filuta Bogdan. In familia sa, toata lumea cinta. Mostenind talentul de la tatal sau si, la rindul sau, tata a doua fete, care cinta si ele, folcloristul si-a pus toate sperantele in singurul nepotel, Raducu-Cristian, sa duca mai departe traditia de rapsod. Baietelul de noua ani are de pe acum interes pentru muzica, drept pentru care bunicul sau i-a cumparat si orga.

Poate cel mai renumit om din comuna, nea Marin nu lipseste de la nici o nunta. Chiar mesean fiind, rapsodul nu pleaca de la petrecere pina nu-si incinta auditoriul:

„La nuntile la care sint invitat, nu pot sa plec pina nu cint. De obicei, incep cu o doina, o balada si termin cu un cintec de joc, ba chiar mai multe! De multe ori trebuie sa cobor de pe scena, ca incepe darul! La noi in comuna s-au pastrat traditiile de la nunti, iar la spectacolele organizate in sat vine tot tineretul, care mai degraba nu se duce la discoteca, dar tot vine sa ne vada pe noi!“ ( ansamblul folcloric „Alunelul“ – n.r.).

Intre slujba de functionar public si participarile la numeroasele concursuri, Marin Ciobota isi face timp sa mai impartaseasca din talentul sau si altora. De la el a invatat folclor si Paula Dogaroiu, fosta absolventa si actuala profesoara a Scolii de Arta, si Mariana Stefan, deocamdata doar o eleva foarte talentata a scolii amintite, in opinia rapsodului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS