21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateELECTROPUTERE Craiova, pe marginea prapastiei

ELECTROPUTERE Craiova, pe marginea prapastiei

SC ELECTROPUTERE SA Craiova trece printr-o perioada critica. Esuarea negocierilor de privatizare a intreprinderii si scaderea numarului de comenzi, in special pe plan intern, au pus societatea in situatia de a solicita guvernului si Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului (APAPS) aprobarea unui plan de masuri care prevede disponibilizarea, cu plati compensatorii, a circa 800 de salariati. Cifra de afaceri nu este nici ea prea buna, conform directorului general Petru Sabaila, care a spus ca, practic, onorarea contractelor merge foarte slab.

„Fata de anul trecut, cind cifra de afaceri era de aproximativ 1.100 de miliarde de lei, ar trebui sa avem, conform contractelor angajate, o crestere de cel putin 100 de miliarde de lei. Din pacate, cererile pe piata interna au scazut foarte mult, majoritatea produselor mergind la export, pe contractele angajate in Germania si Grecia.

Intreprinderea pierde teren mai ales in sfera reparatiilor de locomotive, unde, desi SNCFR a promis o comanda pentru repararea a 50 de bucati, s-au contractat doar noua. Pentru ca sint mai ieftine, clientii prefera reparatii generale la firme private ca RELOC, de exemplu, in defavoarea reparatiilor capitale pe care le executa ELECTROPUTERE“, a precizat directorul general Petru Sabaila.

Fabrica trebuie sa realizeze in trei luni cit a realizat in celelalte noua

Potrivit unui raport de activitate pe primele noua luni ale anului in curs, ELECTROPUTERE a realizat contracte in valoare de circa 600 de miliarde de lei, din programul de 1.200 de miliarde, ceea ce inseamna ca in cele trei luni care au mai ramas trebuie sa realizeze cit in primele noua.

Referitor la programul de disponibilizari, directorul Sabaila a precizat ca acestea trebuia facute inca de anul trecut, deoarece in prezent exista un mare decalaj intre volumul de afaceri si numarul de salariati:

„Fabrica s-a aflat in negocieri pentru privatizare si volumul contractelor externe a scazut. La aceasta se adauga si scaderea comenzilor pe plan intern, ceea ce implica o reorganizare a societatii. S-a intocmit deja un proiect de hotarire de guvern si s-a depus la APAPS pentru promovarea lui. Proiectul include disponibilizarea a 800 de salariati din zona care avea contracte cu CFR (fabrica de locomotive si fabrica de masini electrice). Nu se stie insa citi bani vor primi sau care va fi criteriul dupa care vor fi selectati cei disponibilizati“.

Furturi masive in ultimii ani

Furturile tot mai dese de piese si materiale au determinat conducerea sa ia masuri severe, in cadrul regulamentului de ordine interioara.

Potrivit noilor reglementari hotarite de Consiliul de Administratie intrunit la sfirsitul saptaminii trecute, responsabilii din diferite sectoare vor fi aspru sanctionati in cazul in care se va constata ca furturile au avut loc in zona lor.

Mai mult, directorul Sabaila spune ca ei risca chiar si concedierea, desi „in mai multe rinduri s-au imputat pagubele, dar justitia le-a dat cistig de cauza vinovatilor“. Cu toate ca in ultimii ani in presa s-au semnalat mai multe cazuri in care din intreprindere disparusera tone de materiale, piese sau utilaje, anchetele demarate nu au descoperit nici un vinovat.

Numai in urma cu o luna s-au sustras piese a caror valoare a fost estimata de conducere la circa 260 de milioane de lei. Cu toate acestea, directorul general Petru Sabaila si directorul economic Cornel Nica afirma ca valoarea furturilor inregistrate in ultimii trei ani „nu depaseste suma de 500 de milioane de lei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS