Acasă Actualitate Taranii stau zeci de ore la coada pentru a ridica motorina gratuita

Taranii stau zeci de ore la coada pentru a ridica motorina gratuita

Ordonanta 106/2002, care a creat cadrul legal pentru atribuirea a 6.690 de tone de motorina gratuita pentru judetul Dolj, a pus pe jar cultivatorii de griu. Dupa ce au facut rost de bani pentru achizitionarea semintei de griu, conditie obligatorie pentru a beneficia de gratuitate la motorina, cultivatorii au intocmit documentatiile pentru ridicarea motorinei din cele sase depozite de carburant lichid ale PETROM.

Pentru ca motorina nu se distribuie decit de la depozitele aflate la calea ferata, proprietarii din zona Bechetului au fost nevoiti sa mearga zeci de kilometri pina la Bailesti sau pina la Segarcea. Veniti la depozite cu masini, cu tractoare si chiar cu carutele, proprietarii de terenuri fac cozi interminabile, in speranta ca, dupa ce va inceta ploaia, vor putea sa treaca la arat si semanat.

Zeci de ore la coada ca pe vremea ailalta!

La depozitul din Plaiul Vulcanesti, oamenii cu recipientele pentru motorina faceau ieri, in jurul orei 10.00, o coada cit o zi de post, infruntind ploaia si nepasarea functionarilor.

Veniti cu o seara inainte in fata depozitului in speranta ocuparii unui loc cit mai in fata, inghetati de frig si udati de ploaie, oamenii isi pierdusera si puterea de a se mai enerva. Cei cu masinile se adaposteau de ploaie in cabine, dar cei cu carutele nu stiau cu ce sa mai acopere caii ca sa nu se trezeasca in situatia ca iau motorina care valoreaza trei milioane de lei si le moare calul care valoreaza 15 milioane.

Anghel Ilie este din Goiesti si venise doua ore pe drum cu caruta si calul ca sa ia 300 de litri de motorina. Joi, la ora 18.00, fusese la depozitul din Plaiul Vulcanesti si nu apucase decit un loc pe podul de peste calea ferata.

„Nu stiu ce fac acolo, inauntru, ca de cind sint eu aici, nu a iesit nimeni cu motorina, desi au in depozit. Pentru ca trebuie sa stau linga cal, nici nu ma pot duce sa vad ce se intimpla. O sa stau pina o sa iau ca nu pot sa ma mai intorc inca doua ore la Goiesti cu caruta goala“, spune Anghel Ilie.

De la Ana la Caiafa pe nervii si pe timpul beneficiarului

Ion Mocioaca, din Terpezita, si Constantin Popa, din Macesu de Sus, venisera si ei de joi seara la depozit si pina ieri la ora 10.00 nu apucasera sa-si ia motorina.

„Domne, o fi motorina gratuita, dar pe noi o sa ne coste foarte mult. Dupa ce plec de aici, trebuie sa ma duc la doctor ca sa nu dau dracu’ cuiva in cap. Astia ne trec prin sase birouri pina zic ei ca avem actele in regula si pe urma ne baga la pompa cite douazeci, douazeci. Prima data te duci la secretara, care face o copie xerox dupa adeverinta care o ai de la primarie. Pe urma te duci la seful de depozit, care pune viza. De la el te duci la gestionar, care transforma kilogramele in litri. De la asta te duci la laborator, care verifica densitatea. Te intorci la facturare, la contabilitate si intri pe poarta. Aici te opresti ca sa scrie numarul masinii si pe urma stai la coada la pompa. Toate astea, dupa ce stai de te gasesc dracii in ploaie“, spune un om necajit care nu a vrut sa ne spuna numele de frica sa nu-si piarda motorina.

Suparati si uzi pina la piele oamenii injurau printre dinti birocratia.

Exit mobile version