Acasă Actualitate Serviciul de Evidenta Informatizata a Populatiei aplica in medie zece interdictii gorjenilor...

Serviciul de Evidenta Informatizata a Populatiei aplica in medie zece interdictii gorjenilor returnati in tara

•Majoritatea celor returnati provin din Italia si au primit interdictia minima de sase luni •Inspectorii SEIP au aplicat 18 amenzi strainilor din Gorj care nu si-au prelungit termenul de sedere in judet

Lucratorii Serviciului de Evidenta Informatizata a Populatiei (SEIP) Gorj se confrunta cu o crestere semnificativa a numarului cetatenilor gorjeni returnati in tara. Astfel, in ultimele doua luni s-a inregistrat o medie de zece persoane care s-au prezentat la SEIP pentru a li se aplica interdictia de a mai calatori in afara tarii. In toate cazurile, inspectorii SEIP au aplicat interdictia minima de sase luni, perioada maxima fiind de trei ani. In conformitate cu noile prevederi intrate in vigoare, interdictia de a parasi tara a fost stabilita intre unu si cinci ani. Probleme ridica si cei care, pentru a scapa de stampila cu interdictia, fie isi arunca pasaportul, fie il trimit in tara, prin posta, rudelor.

La SEIP Gorj, in timp ce numarul celor care solicita eliberarea unui pasaport a inceput sa scada, aproximativ 20 de cereri pe zi, fata de 50 in vara, numarul celor returnati din diferitele tari este in crestere.

Numai saptamina trecuta au fost inregistrate 15 cazuri, iar in ultimele trei zile, cinci cazuri. Daca in semestrul I al acestui an au fost consemnate 40 de cazuri, numai in trimestrul III, inspectorii SEIP Gorj au luat in evidenta 42 de cetateni returnati din alte tari. Dintre acestia, aproximativ un sfert sint femei.

In mod surprinzator, majoritatea celor care sint intorsi acasa sint romani, romii din Gorj orientindu-se spre tarile nordice, unde reusesc sa stea mai mult. In cazul cetatenilor returnati mai mult de doua ori, acestora li se va aplica interdictia maxima de cinci ani. Pentru ca au incercat sa treaca ilegal frontiera, desi aveau interdictie pe pasaport, doi gorjeni s-au ales cu dosar penal.

Un fotbalist australian – obligat sa paraseasca Gorjul

In judet exista 112 cetateni straini care trebuie sa isi prelungeasca o data la sase luni termenul de sedere. Au existat 18 cazuri in care cetatenii respectivi nu si-au prelungit viza, fiind amendati cu cite trei milioane de lei, valoarea maxima a amenzii fiind de noua milioane de lei.

De asemenea, cei 22 de studenti straini din Republica Moldova, Albania si Ucraina sint obligati sa isi prelungeasca dupa 15 octombrie termenul de sedere la Tirgu Jiu, care se acorda pe timp de un an.

Subcomisarul Constantin Cojocaru, adjunctul comandantului SEIP Gorj, a spus: „In acest an, am aplicat si cinci vize de iesire unor cetateni straini care nu isi mai justificau prezenta pe teritoriul judetului. Printre acestia se afla si un fotbalist australian care a fost in probe la Pandurii si nu mai avea permis de munca. A trebuit sa il trimitem la el acasa, fiindca pe aici nu facea

nimic“.

Exit mobile version