Acasă Actualitate Cine nu a apucat sa fure poate lua acum pe gratis!

Cine nu a apucat sa fure poate lua acum pe gratis!

Statul atribuie gratuit fermele zootehnice si da bani pentru popularea lor

Fostele ferme zootehnice care au apartinut CAP-urilor si care au fost abandonate timp de 12 ani pina cind s-a ales praful de ele au fost atribuite cu titlu gratuit specialistilor tineri interesati.

Conform OUG 168/2001, in judetul Dolj au fost atribuite zece ferme zootehnice cu 29 de adaposturi pentru animale. Fermele care au apartinut IAS au fost preluate de ADS pina la aparitia OUG 102/2002, care permite atribuirea si a acestor ferme specialistilor. Cei care vor lua fermele cu titlu gratuit pentru cinci ani vor putea sa le cumpere dupa expirarea perioadei de atribuire cu 10% din valoarea fermei calculata la inceputul perioadei de preluare.

Statul da bani pentru achizitionarea animalelor de rasa

Obligatia celor care preiau fermele gratuit este aceea de a le repopula cu animale din rase pure.

Pentru achizitionarea animalelor de catre persoanele fizice care au preluat in administrare fermele zootehnice, statul acorda subventii substantiale. Pentru cumpararea scrofitelor de rasa statul aloca sase milioane pentru fiecare cap achizitionat.

Pentru cumpararea de tineret porcin pentru ingrasat cu o greutate intre 20-30 kg se aloca un milion de lei pentru fiecare cap. Pentru achizitionarea unei juninci de rasa, subventia este de 20 de milioane de lei pe cap de animal, ceea ce reprezinta jumatate din pretul de achizitie.

Societatile comerciale care vor prelua adaposturile zootehnice cu titlu gratuit nu beneficiaza de subventie pentru achizitionarea animalelor.

Alta ordonanta, alte subventii

Crescatorii de animale pot beneficia de prevederile Ordonantei 54/2002, prin care se aloca ajutoare financiare.

Apicultorii primesc 100.000 lei pe stup cu conditia sa dea 10 kg de miere la procesare. Pentru puii de carne abatorizati se aloca 3.000 lei/kg in viu, iar pentru vacile si porcii livrati pentru carne se aloca 4.000 lei/kg in viu.

Pentru junincile la prima fatare se acorda o prima cuprinsa intre 2,5 -5 milioane lei, iar pentru vitelul de sase luni se acorda intre 500.000 si un milion de lei. Pentru o scrofita care a intarcat opt purcei se primesc pina la cinci milioane de lei. Subventia pentru juninci se poate incasa numai daca aceasta este din rasa pura, dar pentru scrofite se poate incasa prima si pentru metisi.

Sint foarte multi bani care stau la dispozitia crescatorilor de animale si care pot fi incasati, cu conditia sa fie ceruti de la Directia Agricola Judeteana Dolj.

Exit mobile version