Acasă Actualitate Stiri diverse

Stiri diverse

Inaugurare pe strada Riului

Autoritatile locale craiovene vor inaugura astazi, cu fast si bucurie, un nou tronson de pe strada Riului, zona dintre Caminul de batrini si bulevardul Stirbei Voda. In jurul prinzului, edilii vor fi prezenti pentru a reda circulatiei 1.100 m din acest tronson. Urmatoarea lucrare de reamenajare va fi in zona Popoveni, exceptie facind o portiune de 300 de metri de strada pe care inca nu s-au finalizat lucrarile de casetare.

(F.E.)

Un miliard de lei – infiintarea unui hectar de vie

Cultivatorii de vie din judetul Gorj va trebui sa renunte, con-form noilor prevederi, la peste 4.000 de hectare de vie hibrida. Statiunea Pomicola din Tirgu Jiu este singura unitate din judet unde se cultiva pe 80 de hectare de vie de soi nobil. Constantin Negrea, director in cadrul Directiei pentru agricultura Gorj, a afirmat ca in Oltenia nu exista nici un cultivator care sa ofere butasi de soiuri nobile de vie: „Va fi foarte greu sa gasim aceste soiuri si sa le inlocuim pe cele hibride, iar multi vor renunta cu greu la ceea ce au acum. Totul se va face in timp. In Gorj, infiintarea unui hectar de vie de soi nobil va costa peste un miliard de lei“, a adaugat Constantin Negrea.

(E.M.)

Mehedintenii pot face analizele de laborator pentru depistarea SIDA

Laboratorul de analize din Policlinica Spitalului Judetean Mehedinti dispune de reactivii necesari pentru efectuarea testului HIV, dupa ce, in urma cu aproximativ o luna, policlinica a solicitat Ministerului Sanatatii si Familiei acordarea cantitatii de reactivi necesare pina la sfirsitul acestui an. S-a decis ca, incepind cu 2002, aprovizionarea cu trusele de analize sa fie facuta numai de catre minister. O trusa completa de analize costa intre 20 si 40 de milioane de lei, iar din 2002, o data cu decizia de finantare la nivel national a acestui program, ministerul a eliminat acesti bani din bugetul directiilor de sanatate, care nu pot sa cumpere necesarul de echipament pentru depistarea SIDA. Aproximativ 400 de persoane se adreseaza lunar laboratorului de analize pentru efectuarea testului SIDA.

(D.L.)

Porturi mehedintene in renovare

Avind in vedere situatia dezastruoasa in care se gasesc unele porturi mehedintene, Administratia Portuara a luat decizia de a efectua lucrari de renovare. In acest sens, a fost organizata o licitatie pentru desemnarea firmei care se va ocupa de lucrari, in acest sens fiind asteptata aprobarea documentatiei necesare. Porturile Gruia, Drencova si Moldova Veche vor intra in lucrari de renovare, care consta in principal in betonarea cheiurilor si modernizarea cailor de acces. Aceasta actiune nu va impiedica buna desfasurare a traficului fluvial, iar reprezentantii Administratiei Portuare spun ca vor fi efectuate si lucrari de extindere a acestor porturi.

(F.L.)

Starea invatamintului doljean, sub semnul calitatii

In sedinta de ieri a conducerii ISJ Dolj cu directorii unitatilor scolare s-a citit Raportul privind starea invatamintului din anul scolar 2001-2002, care a fost transmis Ministerului Educatiei si Cercetarii in urma cu citeva zile. De asemenea, directorii au luat cunostinta de programul managerial al inspectoratului pentru anul scolar 2002-2003, de programarea inspectiei scolare pentru semestrul I si de metodologia examenelor de capacitate si bacalaureat din 2003. Capitolul „diverse probleme“ a vizat stadiul reparatiilor, igienizarilor, aprovizionari cu combustibil, rechizite, manuale, incadrarea cu personal didactic, precum si derularea actiunii „Laptele si cornul“ la scolile doljene. Directorilor li s-au solicitat propuneri pentru imbunatatirea procesului instructiv-educativ in toate unitatile de invatamint si inlaturarea eventualelor deficiente.

(C.I.)

Val de gratieri la PMS Craiova

Puscaria din Craiova nu mai pridideste, de mai bine de o saptamina, cu eliberarea detinutilor. Legal, bineinteles. De cind cu decretul privind gratierea unor pedepse si inlaturarea unor masuri si sanctiuni – Legea nr. 543/01.10.2002 -, la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Craiova au fost liberati 90 de detinuti, care au intrunit conditiile impuse de lege: au condamnari definitive pina in cinci ani, nu sint recidivisti, nu executa pedepse pentru: infractiuni comise contra persoanei – omor, tentativa de omor, viol, tilharie – sau alte infractiuni precum luare si dare de mita, deturnare de fonduri, proxenetism. Nu pot beneficia de prevederile Legii 543/1.10.2002 cei care nu au ispasit pedeapsa sau s-au sustras de la pedeapsa. Asa cum declara comandantul unitatii, col. Anton Lapadat, numai in prima zi de punere in aplicare a legii au dat navala pe porti 61 de persoane. Si inca nu s-a terminat. Inca 40 de dosare asteapta sa ajunga la instanta de judecata, in urma contestatiilor formulate de detinutii condamnati pentru mai multe pedepse. Se pare ca dosarele vor fi solutionate in urmatoarele zece zile.

(S.S.)

Taximetrele nu vor mai fi parcate in statiile de autobuz

Autoritatile locale au hotarit sa fluidizeze circulatia auto din fata Garii Craiova. Pentru a nu mai aparea probleme din cauza parcarii masinilor in zonele destinate stationarii autobuzelor, vor fi create doua parcari separate. „Am hotarit deja delimitarea zonei in care vor putea stationa doar autobuzele, urmind ca taxiurile sa nu mai poata parca decit in spatiul special amenajat. Pina cind vom putea lua toate masurile necesare sectorizarii, am cerut sprijinul Politiei Rutiere, care sa ne ajute sa fluidizam traficul“, a spus Mihai Dragu, viceprimarul Craiovei. Taximetristii care vor fi prinsi stationind in zona destinata autobuzelor risca sa primeasca o sanctiune contraventionala.

(C.C.)

Incerca sa fure o barca pentru a trece granita

Politistii de frontiera de la Portile de Fier II au surprins marti in flagrant un cetatean roman care incerca sa sustraga o barca de la punctul de ancorare de la kilometrul fluvial 855, pentru a trece ilegal frontiera de stat, in Iugoslavia. In urma cercetarilor, s-a stabilit ca este vorba despre Marian Tiberiu, de 23 de ani, din comuna mehedinteana Corcova, care, in anul 2001, a trecut legal in Iugoslavia, unde s-a casatorit, si-a schimbat numele de familie dupa sotie, dar si-a mentinut cetatenia romana. In luna august a acestui an, Marian Tiberiu s-a prezentat la intrarea in tara, avind interdictie pe un an, pentru ca depasise termenul legal de sedere. El a mai incercat sa treaca fraudulos frontiera de stat in luna septembrie, insa a fost retinut de politistii de frontiera, fapt pentru care avea dosar penal, fiind prezentat Parchetului de pe linga Judecatoria Drobeta Turnu Severin, care a dispus atunci cercetarea sa in stare de libertate.

(F.L.)

Exit mobile version