12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Stiri diverse

Primaria Craiova va investiga furturile capacelor de canal

Consilierul municipal Dumitru Dolea va propune pentru sedinta ordinara din aceasta luna un proiect de hotarire menit sa reduca furturile masive de capace de canal din Craiova. Pentru ca aduc usor venituri nemuncite, sute de capace din fonta sint valorificate la centrele de colectare a fierului vechi din Craiova. Din cauza hotilor, Regia Autonoma de Apa-Canal (RAAC) cheltuieste anual peste 100 de milioane de lei pentru achizitionarea de noi capace in locul celor disparute peste noapte. In plus, multe trotuare ascund din aceasta cauza nenumarate capcane pentru pietoni si chiar pentru soferi. „Asemenea furturi nu ar fi posibile fara complicitatea celor de la centrele de colectare. Capacele ajung bucati, dupa care sint valorificate. Trebuie sa dam o hotarire de consiliu prin care sa sanctionam drastic centrele la care sint gasite capace in urma controalelor“, a spus Dumitru Dolea. Avind in vedere ca un capac nou costa circa un milion de lei, RAAC a incercat in ultimul timp sa mai faca economii acoperind gurile de canal cu tabla sudata, insa masura nu s-a dovedit o solutie buna in cazul carosabilului.

(B.G.)

Un sportiv severinean a sarit ilegal frontiera

Politistii de frontiera de la Portile de Fier I au retinut simbata un cetatean roman care nu avea asupra sa documentele care sa-i ateste identitatea. In urma cercetarilor, s-a stabilit ca este vorba de Marian Emil, de 21 de ani, din Drobeta Turnu Severin, care a trecut legal frontiera in Iugoslavia, anul trecut, in baza permisului de mic trafic. Fara a respecta prevederile legale impuse de acordul bilateral intre Romania si Iugoslavia, referitoare la micul trafic, acesta a trecut ilegal frontierele Croatiei, Sloveniei si Italiei, ajungind in Franta. „Pasionat de sport, fiind practicant de lupte libere, de mic, tinarul a hotarit sa-si valorifice aptitudinile la Paris, unde s-a si inscris la un club sportiv. Apreciat de antrenor, Marian a fost sfatuit de acesta sa se intoarca in tara, pentru a-si intocmi un pasaport, fapt pentru care s-a prezentat la Ambasada Romaniei de la Paris, solicitind un titlu de calatorie necesar inapoierii. El este acum cercetat, sub aspectul savirsirii infractiunii de trecere ilegala a frontierei unui stat strain“, a spus inspector principal Mariana Cenea, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti.

(F.L.)

Furau cablurile de tensiune cu caruta

Doi jandarmi care pazeau conductele de transport petrolier din zona Turburea – Gorj au descoperit ieri – dimineata, in jurul orei 3.00, o caruta in care erau 16 colaci de sirma din aluminiu, provenind dintr-o retea de tensiune. Caruta se deplasa pe drumul care face legatura dintre satele Groserea si Turburea. Jandarmii au oprit vehiculul cu intentia de a le legitima pe cele doua persoane care il conduceau. Vazindu-i pe jandarmi, cei doi necunoscuti au fugit intr-un lan de porumb din apropiere. Jandarmii au descoperit ca hotii furasera 16 colaci de sirma din aluminiu cu diametrul de un centimetru, in forma spiralata, cu o lungime de aproximativ 25-30 de metri fiecare, apartinind unei retele de tensiune. In caruta au mai fost gasite o pereche de cizme de cauciuc, o pereche de manusi si un cleste metalic pentru taiat cabluri de dimensiuni mari. Calul, caruta si materialele au fost predate Postului de Politie Aninoasa, pentru continuarea cercetarilor si identificarea celor doi hoti.

(C.C.)

Mizerie in locul unde se depoziteaza laptele si cornurile

Actiunea de distribuire a suplimentului de hrana pentru elevii din clasele I-IV de la scolile din Mehedinti este verificata de o echipa alcatuita din reprezentanti ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Mehedinti, Garda Financiara, Directia de Sanatate Publica. Ultimele unitati de invatamint verificate au fost cele din zona Orsova-Clisura Dunarii, dar nu au fost descoperite deficiente majore. Potrivit prefectului de Mehedinti, Dan Trancota, la Eselnita, scoala are nevoie de reparatii la sobe, care nu pot fi utilizate in aceasta iarna. Daca in localitatea Dubova, elevii isi mincau laptele si cornul intr-o incapere separata de localul scolii, la Vladaia, reprezentantii comisiei au gasit mizerie in locul unde se depoziteaza produsele lactate si de panificatie. „Am gasit acolo cesti de cafea si alte lucruri care nu mi-au placut a spus prefectul Dan Trancota.

(F.L.)

Otet cu impuritati in depozite angro

Otet din mere si miere cu impuritati, fara documente de certificare a calitatii, au fost principalele deficiente pe care le-au gasit inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Mehedinti. In ultimele trei zile, ei au desfasurat o actiune de control privind calitatea si modul de comercializare a otetului alimentar, ocazie cu care au verificat sase depozite angro din Drobeta Turnu Severin. „Au fost verificate depozitele SC Delfinul COM SRL, SC COM Prod Aliment, SC CONECT SRL, SC Maryllin SRL, SC GENESYS SRL. La otetul din mere, de cinci grade acetice, al carui producator este SC SIMACO Com Impex SRL Rimnicu Vilcea, s-au gasit impuritati“, a spus Alin Nistoran, director la OJPC Mehedinti. Pentru neregulile constatate, inspectorii au oprit definitiv de la comercializare otetul alimentar cu parametrii de calitate neconformi si au aplicat sase santiuni contraventionale, in valoare de zece milioane de lei.

(D.L.)

Amenzi de 50 de milioane de lei pentru munca la negru

Inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Mehedinti au controlat, in perioada 30 septembrie – 5 octombrie, 21 de angajatori din judet. Dintre acestia, doar trei au fost depistati ca folosind forta de munca fara forme legale. Potrivit inspectorului de munca Dumitru Ruican, in aceste cazuri au fost aplicate sanctiuni contraventionale, in valoare de 50 de milioane de lei.

(F.L.)

Accident mortal la Bala-Mehedinti

Un mehedintean a fost accidentat mortal, la sfirsitul saptaminii trecute, de un sofer imprudent. Accidentul a avut loc simbata, pe DJ 671, pe raza satului Giurasti, comuna Bala-Mehedinti, cind soferul autoturismului Dacia 1310, cu numarul de inmatriculare MH-02-YLM, l-a accidentat mortal pe Nicolae Chitimia, de 64 de ani, care se deplasa in acelasi sens de mers.

(F.L.)

Cauc „si-a pieptanat“ vecina cu furca

Liliana Galiceanu, de 29 de ani, din comuna Radovan – Dolj, a ajuns la spital dupa ce vecinul ei a lovit-o cu o furca in cap. Femeia spune ca vecinul, Ion Cauc, de 40 de ani, ii purta simbete sotului ei de cind acesta a refuzat sa-i mai fie prieten: „Cauc a vazut ca sotul meu nu a mai pus piciorul prin barul lui si zilele trecute l-a intrebat care e motivul. Sotul meu i-a spus ca nu vrea sa fie prieten cu el, pentru ca si-a dat si el seama ce fel de om este asta. Un om de nimic, care bea peste masura si care acum patru sau cinci ani i-a infipt tatalui sau cutitul in inima. Apoi s-a laudat la tot satul ca i-a platit pe judecatori ca sa-l faca scapat“. Luni seara, Cauc s-a luat la cearta cu sotul Lilianei. Intr-un moment de furie nebuna, el a luat furca din curte si a vrut sa-l loveasca. Prin apropiere s-a nimerit insa Liliana Galiceanu, care s-a ales cu o „pieptanatura“ zdravana. Femeia a ajuns cu pielea capului plina de rani la Spitalului de Urgenta Craiova, unde a fost internata.

(S.T.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS