22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomania ar putea avea o alta organizare administrativ-teritoriala

Romania ar putea avea o alta organizare administrativ-teritoriala

Guvernul ar putea modifica, dupa 2004, sistemul administrativ-teritorial al Romaniei, punind accentul pe dezvoltarea regionala, a declarat ieri, la Sinaia, in cadrul unui seminar pe tema regionalizarii, premierul Adrian Nastase. „Dincolo de o dezbatere teoretica despre regionalizare, ar trebui sa vedem si la nivel local, in mod concret, intr-o prima faza pina in 2004, cum putem sa gindim cu responsabilitate o mai mare autoritate si eficienta a regiunilor de dezvoltare. Dupa 2004, in urmatorul ciclu electoral urmeaza sa gindim, poate, si o reforma administrativ-teritoriala, pe baza unor necesitati economice sau de descentralizare“, a spus Nastase.

Colocviul asupra regionalizarii in Romania are loc in zilele de 7 si 8 octombrie, la Sinaia, si este organizat de catre Ministerul Administratiei Publice, Federatia Autoritatilor Locale din Romania, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, in colaborare cu Congresul puterilor locale si regionale din Europa. „In perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, in 2007, trebuie sa lansam, de pe acum, o dezbatere legata de ceea ce inseamna regionalizare, dezvoltare regionala, descentralizare si un raport echilibrat intre nivelul central si cel local al puterii si despre o mai buna organizare administrativ-teritoriala“, a mai spus Nastase.

Premierul a precizat ca reforma administrativa necesita ca economia Romaniei sa fie performanta. „Reforma administrativa nu se poate realiza in conditiile unei economii in scadere, neperformante. O abordare moderna la nivel administrativ se poate realiza doar in conditiile unei economii cu rezultate importante“, a adaugat Nastase.

El a precizat, de asemenea, ca politica regionala nu este o modalitate de a incuraja o insularizare a anumitor zone, ci un mod de comunicare directa cu alte spatii, pentru a asigura o dezvoltare echilibrata la nivelul tuturor zonelor. Secretarul general al guvernului, Serban Mihailescu, prezent la seminar, a mentionat ca in proiectul de modificare a Constitutiei este prevazuta schimbarea articolului legat de organizarea administrativa a Romaniei. In prezent, Romania este impartita in 41 de judete, prefectii fiind numiti de catre guvern.

Judetele vor fi desfiintate

Judetele, ca unitati teritorial-administrative, vor disparea dupa momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, cea mai mare structura administrativa urmind sa fie regiunea, a declarat la Sinaia, in cadrul unei conferinte de presa, Mihai David, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii si Prognozei. „Cele doua unitati teritorial-administrative, judetul si regiunea, vor functiona pentru un timp in paralel“, a adaugat David, care a explicat necesitatea infiintarii regiunii ca unitate administrativa si prin posibilitatea accesarii unor fonduri alocate de Uniunea Europeana. „Destinatia unor fonduri importante ale UE, in special fondurile structurale, este foarte clara: o anumita regiune dintr-o tara“, a precizat oficialul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania nu va mai beneficia de fonduri Phare destinate tarilor candidate la aderare, ci, printre altele, de asa-numitele fonduri structurale. Un alt argument pentru desfiintarea judetelor este acela ca, prin constituirea regiunilor, se va reduce numarul functionarilor publici. Regiunile vor fi conduse, pe de o parte, la nivel national, de un Consiliu National Regional, iar pe de alta parte, fiecare dintre acestea va avea un consiliu regional.

In privinta numarului de regiuni, varianta cea mai probabila este aceea de opt, idee care se intemeiaza, printre altele, pe aceea ca structurile de baza ale noilor unitati teritoriale vor fi cele opt Agentii de Dezvoltare Regionala infiintate in 1998, insa fara posibilitatea de a lua decizii administrative. Pentru ca guvernul sa poata opera aceste modificari este necesara revizuirea Constitutiei, a spus David, care a precizat ca la referendumul care va avea loc anul viitor va fi inclus si acest aspect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS