Acasă Actualitate Vaccinarea, singura metoda de prevenire a gripei

Vaccinarea, singura metoda de prevenire a gripei

Vaccinarea antigripala ramine cea mai buna metoda de protectie impotriva gripei, o boala grava, comparabila ca impact cu tuberculoza si SIDA, este concluzia primului simpozion – „Vaccinarea antigripala: eficacitate, cost, beneficii“- organizat miercuri de catre Aventis Pasteur – Romania. Concluzia apartine specialistilor, personalitati ale lumii medicale din Franta si Romania, care au evidentiat necesitatea vaccinarii antigripale a persoanelor din grupele de risc, dar si a persoanelor fara probleme de sanatate.

Vaccinarea a doar o zecime dintre romanii care fac parte din grupele de risc ( aproximativ zece milioane de persoane) ar putea duce, in Romania, la economii de pina la 100 de miliarde lei.

Potrivit celor mai recente studii, vaccinarea antigripala facuta nu doar persoanelor din grupele de risc (copiii, persoanele cu afectiuni cronice si cele de peste 65 de ani, chiar si cele mai tinere daca sint fumatoare, femeile insarcinate, potrivit reglementarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii), ci si persoanelor care lucreaza in colectivitati largi reduce ferm pierderile economice cauzate de absenta de la locul de munca.

Imbolnavirea de gripa necesita repaus la pat de minimum cinci zile si o perioada de recuperare de pina la doua saptamini, ceea ce poate insemna, pentru anumite firme, chiar inchiderea acestora.

Mai mult, unii pacienti pot dezvolta complicatii la gripa – cea mai intilnita fiind pneumonia, ceea ce reprezinta un potential pericol pentru viata acestora. Iarna, in regiunile cu clima temperata, cum este si cea a Romaniei, gripa evolueaza epidemic.

In cadrul simpozionului, directorul Centului National de Referinta pentru Gripa, Viorel Alexandrescu, a dat doua exemple de tari industrializate ale caror autoritati au inteles ca nu isi pot permite pierderi economice din cauza unei epidemii de gripa: Franta si SUA, unde sint vaccinate anual zece milioane, respectiv 79 de milioane de persoane.

In ceea ce priveste Romania, unde este vaccinata antigripal 4 la suta din populatie, OMS apreciaza la aproximativ zece milioane de persoane numarul celor considerati a prezenta factori de risc si recomanda vaccinarea a unui numar optim de cinci milioane de persoane, a spus doctorul Alexandrescu, care este si reprezentantul in Romania al organizatiei internationale.

La rindul sau, profesorul doctor Paul Stoicescu a prezentat un calcul privind efectele nevaccinarii a macar un milion de romani din grupele de risc inalt: aproximativ 200.000 dintre ei ar putea face gripa, iar in cazul in care la 10 la suta ar surveni complicatii, ar rezulta 20.000 de cazuri grave. Dar vaccinarea ar proteja 12.000 de persoane, economisindu-se astfel 43 de miliarde de lei (costul a 72.000 de zile de spitalizare minimum necesare).

La aceste economii s-ar adauga si costurile medicamentatiei conexe (antibiotice etc), iar mortalitatea ar fi redusa la jumatate. Luind in calcul si absenteismul, care ar insuma 2,7 milioane de zile de munca, respectiv 135 de miliarde de lei, totalul economiilor ar fi de 180 de miliarde de lei, ceea ce reprezinta dublul costurilor vaccinarii unui milion de persoane. Specialistii care au luat parte la manifestare au aratat ca OMS recomanda autoritatilor romane vaccinarea impotriva extinderii gripei, in tari industrializate existind deja planuri de actiune impotriva acestei boli.

„Este esential ca autoritatile sa fie convinse ca vaccinarea este necesara. Se zice ca sanatatea nu are pret, dar are buget“, a spus conferentiarul doctor Dumitru Oraseanu. El a accentuat importanta vaccinarii incepind cu virsta minima, respectiv sase luni. Specialistul francez Claude Hannoun a aratat ca si in Franta gripa a fost subevaluata, dar dupa cele 120.000 de victime inregistrate in 1997, in numai doua luni, autoritatile au reconsiderat importanta gripei.

Iata de ce vaccinurile antigripale, dovedite eficiente in procent de 70-90 la suta in prevenirea bolii la persoanele sanatoase, pot impiedica pierderi economice de pina la 60 de milioane de dolari la fiecare milion de locuitori (calcul facut pentru tarile industrializate), a adaugat profesorul doctor Hannoun.

Exit mobile version