16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSobele sint mult mai rentabile decit caloriferele

Sobele sint mult mai rentabile decit caloriferele

De citeva zile, toamna si-a intrat pe deplin in drepturi, iar iarna se apropie cu pasi repezi. Si pentru ca temperatura a inceput sa coboare, tot mai multi craioveni se gindesc la zilele in care va trebui sa apeleze la combustibil pentru a-si incalzi locuintele. Daca majoritatea celor care locuiesc la bloc depind de un sistem centralizat de incalzire, exista insa si multi craioveni care isi pot incalzi singuri locuintele. Asta, daca au suficienti bani pentru achizitionarea combustibilului.

Craiovenii care se incalzesc folosind combustibil lemnos trebuie sa scoata din buzunare citeva milioane de lei pentru a traversa iarna fara probleme. Oricum, sobele sint mult mai rentabile decit caloriferele, tinind cont de faptul ca o gigacalorie costa aproximativ cit doi metri cubi de lemne.

Lemne de foc intre 270.000 de lei si 450.000 de lei

La Directia Silvica Dolj se gaseste suficient combustibil lemnos pentru a acoperi toate cererile consumatorilor din judet. Stelian Ditu, sef Birou fond forestier din cadrul institutiei, spune ca pretul unui metru cub de lemn variaza intre 270.000 de lei si 450.000 de lei in functie de calitatea lemnului si de zona de unde este achizitionat: „Un metru cub de lemn de esenta tare, salcim sau stejar, costa 450.000 de lei daca este cumparat din punct auto si 420.000 de lei la pachet. La lemnul de esenta moale, plop sau salcie, costurile unui metru cub sint cuprinse intre 270.000 si 320.000 de lei. Lemnele pot fi achizitionate de la orice punct forestier din judet“.

La valoarea lemnelor se adauga costul transportului.

Persoanele care nu au suficient spatiu pentru depozitarea lemnelor si nici nu prea vor sa-si petreaca o buna parte din timp cu toporul in mina pot achizitiona „brichete“ pentru foc, un combustibil lemnos cu o putere calorica mai mare si care costa aproximativ 1,5 milioane de lei tona. Un metru cub de „brichete“ echivaleaza cu 1,7 metri cubi de lemne.

Pentru incalzirea constanta a unei locuinte cu trei camere, pe timp de iarna, sint suficienti cinci metri cubi de lemn. Facind un calcul, incalzirea unei case costa mai putin de 2,5 milioane de lei pentru o iarna.

In acest caz, ghinionisti se dovedesc a fi tot locatarii blocurilor, care sint nevoiti sa plateasca aproape aceeasi suma pentru un apartament de trei camere, dar numai pentru o luna de incalzire. Si daca vecinii mai si uita sa-si achite datoriile, atunci pot ramine chiar in frig.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS