16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele sint o povara pentru bugetul local

Spitalele sint o povara pentru bugetul local

Florin Circiumaru, primarul municipiului Tirgu Jiu, a participat saptamina trecuta la o intilnire cu primarii municipiilor din intreaga tara, care a avut loc la Baia Mare. Membrii „Asociatiei municipiilor“, printre care si Florin Circiumaru, au semnat o petitie prin care solicita guvernului sa blocheze intrarea in vigoare a ordonantei privind preluarea spitalelor de catre administratiile locale.

Semnatarii au mai solicitat ca, in cazul in care blocarea nu mai este posibila, sa se indice sursele de finantare la care poate apela bugetul local pentru a suporta cheltuielile pe care le-ar presupune aceasta preluare.

„Dupa scoli urmeaza spitalele. Ni se blocheaza orice fel de investitie pe care am putea-o face din bugetul local. Ne vom transforma intr-o institutie de protectie sociala“, a spus primarul din Tirgu Jiu.

„Bugetul local nu poate suporta intretinerea celor doua spitale din oras“

Semnatarii petitiei spera ca lucrurile sa mai poata fi indreptate, mai ales ca nu au fost publicate inca normele metodologice de aplicare a ordonantei. Bugetul local al municipiului Tirgu Jiu ar avea de preluat doua unitati sanitare, dar costurile sint mult prea mari.

„Bugetul local nu poate suporta intretinerea celor doua spitale din oras. Din cite am discutat cu ceilalti primari, nici bugetele celorlalte orase nu sint pregatite pentru asa ceva. Sint multe cheltuieli pentru reparatii, intretinere si dotari“, a precizat Florin Circiumaru.

Spitalul Judetean Gorj totalizeaza datorii de 61 de miliarde de lei, la furnizorii de medicamente si hrana, la care se adauga cele pentru intretinere. Datoriile vor fi platite insa de Casa de Asigurari de Sanatate. Conducerea Spitalului Judetean considera insa ca preluarea spitalelor de administratiile locale ar fi un lucru benefic pentru bolnavi.

„Am colabora mai bine cu administratia locala, care cunoaste problemele spitalelor. Cladirile ar putea fi modernizate. Nu am primit deocamdata nici un fel de indicatie privind aplicarea ordonantei. Stiu doar ca medicamentele si salariile vor fi platite tot prin CAS “, a spus directorul Emil Sandu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS