Acasă Actualitate O terapie cu… cintec

O terapie cu… cintec

De la sunet…

Sunetul este rezultatul unei miscari vibratorii a particulelor si obiectelor. Vibratiile care produc sunete reprezinta o energie care exista pretutindeni in natura, nu numai in noi si in lumea in care traim, ci si mult mai departe, in Luna, in stele, in Univers. Si pentru ca sintem limitati din punct de vedere fiziologic, urechea noastra poate detecta numai o fractiune din acest vast spectru vibrator.

La scara cosmica, sunetul reprezinta o forta universala, nevazuta, capabila de a produce modificari profunde la multe niveluri. Fiinta umana poate fi influentata atit in plan fizic, emotional, cit si spiritual.

…la muzica

Muzica vorbeste fiecaruia dintre noi. Indiferent de capacitatea noastra de intelegere. Ea exprima in mod inevitabil un mesaj a carui receptie este in functie de particularitatile innascute sau dobindite ale ascultatorului, dar si de starea in care ne aflam la momentul receptarii ei.

Muzica reprezinta un important obiect de studiu pentru medicina sub raportul utilizarii ei in scop terapeutic. Ea vizeaza ameliorarea suferintelor psihice si organice, dar si cresterea rezistentei la stresurile nenumarate din viata de fiecare zi.

Muzica influenteaza in mod benefic psihicul nostru. Ea induce o relaxare psihica prin scaderea tensiunii emotionale, sedare (favorizind uneori instalarea somnului). Are efect stimulator imbunatatind capacitatea de memorare, creste increderea de sine, stimuleaza vointa, induce anumite stari euforice si imbunatateste comunicarea interumana.

Acupunctura cu… muzica

Muzica scade pragul durerii. Inca din antichitate, efectul de combatere a durerii prin muzica era utilizat in practica medicala.

Sint marturii ca in Grecia antica se practica tratamentul lombalgiilor sau al sciaticii prin utilizarea sunetului de flaut, instrument cu care se intona o melodie ritmica exact „deasupra locului durerii”, realizind ceea ce s-ar putea numi o veritabila „acupunctura muzicala“.

Ramii ca la dentist

Exista obiceiul de a se efectua extractii dentare in piete publice, in zilele „de tirg“, de catre „extractori de dinti“ care utilizau trompeta sau tobele cu care intonau o muzica bine ritmata si de mare intensitate sonora, al carui efect asupra pacientului era acela de a-i atenua durerea din timpul extractiei.

Asa nasteri

Unii medici utilizau scurte melodii, cu cuvinte, pentru pacientele lor, in timpul nasterii, reusind scaderea semnificativa a durerii.

In zilele noastre, s-au facut studii care au avut in vedere un numar mare de femei supuse chiuretajului uterin. Unele dintre ele au primit anestezie clasica, iar altele au ascultat la casca muzica (clasica, disco). Peste trei sferturi dintre cele care au ascultat numai muzica au afirmat disparitia completa a durerii, efect care s-a constatat doar la jumatate dintre cele anesteziate obisnuit.Toate aceste efecte analgezice ale muzicii indreptatesc termenul de „muzicoanestezie“.

As vrea un cintec de „inima albastra“!

La nivelul structurii noastre organice, muzica produce modificari vasculare ce induc senzatii de caldura sau de frig. Frecventa cardiaca (pulsul) reprezinta poate cel mai utilizat mijloc de apreciere a influentei exercitate de catre muzica. Efectele unei muzici relaxante se concretizeaza in scaderea frecventei pulsului, scaderea tensiunii arteriale si chiar o actiune antiaritmica. Efectele unei muzici dinamice, „stralucitoare“ produce efecte inverse.

Muzica antrenanta sau un mars ne incita la dans sau ne induce o crestere a tonusului muscular, in timp ce o muzica lenta, discreta il reduce. Ritmurile muzicii pot modifica si secretia sudorala.

Influenta asupra frecventei si profunzimii respiratiei este extrem de variata. Ea produce atit accelerarea respiratiei la ascultarea unui mars ori a unei piese ritmice de muzica usoara. Inregistrarea numarului de respiratii poate fi un parametru in aprecierea modificarilor fiziologice induse de audierea muzicii.

Exista date experimentale mai vechi care evidentiaza efectul benefic al muzicii lui Mozart asupra bolnavilor cu secretie gastrica accentuata (in general, bolnavii cu ulcer).

Ca modificari metabolice, parametrul cel mai usor de studiat a fost glicemia. Valorile acesteia au crescut la audierea unei muzici rapide, de intensitate crescuta, in timp ce o muzica lenta si „discreta“ scade nivelul acesteia.

Exit mobile version