11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecretarul general al prefecturii a bagat spaima in primarii doljeni

Secretarul general al prefecturii a bagat spaima in primarii doljeni

Ionel Ciobotea: „Cind a auzit ca vin in control, primarul din Sopot a inchis primaria si a disparut“

Secretarul general al Prefecturii Dolj, Ionel Ciobotea, a ajuns un fel de bau-bau pentru majoritatea primarilor din localitatile judetului. Pentru ca intentioneaza sa le intocmeasca dosare de cercetare penala restantierilor care nu elibereaza titluri de proprietate in ritmul cerut de guvern, Ciobotea se intimpla sa gaseasca uneori primariile inchise atunci cind anunta ca vine in control.

„Am patit-o la Sopot, in urma cu citeva zile. Il anuntasem pe primarul din localitate, Constantin Nicolitoiu, ca vin sa facem o analiza <<la singe>> a stadiului eliberarii titlurilor de proprietate. Cind am ajuns, am gasit primaria inchisa. Primarul era la cimp sa imparta titluri. Asta, desi oamenii mi-au spus ca il vazusera in primarie cu putin timp inainte. Nu stiu daca a facut-o intentionat, dar i-am spus ca nu scapa si ca voi reveni sa analizam situatia. Nu este deloc de glumit cu Legea fondului funciar“, a spus Ciobotea.

Patru primari cocheteaza cu cercetarea penala

Pe lista neagra a lenesilor, intocmita de Ionel Ciobotea, au fost trecuti deja patru primari, carora, daca nu se incadreaza in ultimatumul acordat, li se vor intocmi dosare de cercetare penala. O alta masura luata de Prefectura Dolj a fost transmiterea de note catre toate primariile din judet prin care secretarii comisiilor locale de aplicare a Legii fondului funciar sint avertizati ca, daca nu se incadreaza in program, vor fi anchetati de o comisie administrativa, riscind suspendarea din functie.

Potrivit Legii nr.400/2002, primarii risca si ei suspendarea din functia de presedinti ai comisiilor locale si deferirea catre Parchet. Administratia doljeana are dreptul sa solicite acest lucru in baza art.109 din legea mai sus- mentionata, in care se precizeaza ca intirzierea sau impiedicarea aplicarii Legii fondului funciar poate fi incadrata la abuz in serviciu si se pedepseste cu inchisoarea intre unu si cinci ani.

Nou capitol aparut in buget: „Fond pentru plata daunelor cominatorii“

De multe ori insa, primarii sint nevoiti sa plateasca oalele sparte ale predecesorilor, care au epuizat de pus in posesie terenurile productive. Ceea ce a mai ramas, nisipuri si maracinisuri, nu ii multumeste deloc pe cei care isi asteapta dreptul la proprietate, mai ales ca amplasamentele re-

vendicate le-au fost luate deja de altii. Prefectura nu poate anula nici un act de proprietate emis. Acest lucru il poate face numai instanta de judecata.

„Avem peste 800 de procese pe rol din aceasta cauza. Cel mai grav este insa ca toti cei care si-au obtinut dreptatea in justitie cer daune cominatorii pentru fiecare zi de intirziere privind punerea in posesie. Sint citeva comune (intre care Celaru, Bralostita, Poiana Mare) unde primarii au de platit sute de milioane de lei. Pina anul trecut, executorii judecatoresti luau banii direct din conturile primariei, fara sa fie deranjati de nimeni, deoarece trezoreria era obligata, conform legii, sa isi dea concursul. Recent insa a aparut un act normativ (OUG nr. 22/2002) care prevede ca daunele pentru procesul intentat consiliului local se pot obtine numai cu acordul ordonatorului principal de credite, adica al primarului. Asa isi poate planifica bugetul, in sensul ca se infiinteaza un capitol special cu sume prevazute pentru executare“, a mai spus Ionel Ciobotea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS