10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn Craiova sint peste 400 de case construite abuziv

In Craiova sint peste 400 de case construite abuziv

Intravilanul Craiovei este ocupat abuziv de persoane care nu au locuinta. Fara sa tina cont ca nu sint proprietare pe teren si ca nu au nici avizele necesare, persoanele respective isi construiesc case in care isi investesc ultimii bani. Pentru ca nu au autorizatie de construire si acte pe pamint, asa-zisii proprietari nu isi pot racorda casele la reteaua de gaze sau la canalizarea orasului. Multe dintre locuinte nu au nici macar curent electric.

Autoritatile locale stiu de existenta lor, insa nu iau nici o masura. In multe situatii nu mai pot face nimic pentru ca, potrivit legilor in vigoare, termenul in care puteau cere demolarea caselor a fost depasit.

In Craiova, pe terenul situat intre cartierele Popoveni si Catargiu, sint construite abuziv peste 400 de case.

Elena Mandescu si-a construit casa in urma cu sase ani. „Pamintul este al meu. Nu mai aveam unde sa stau, asa ca am ridicat si eu cum am putut doua camarute. N-am avut bani sa imi scot autorizatia si nici nu am sa o mai scot. De ce sa dau banii la stat? N-am canalizare, n-am gaze, n-am nimic. Daca primaria imi da casa in alta parte, eu singura demolez si plec. Daca nu, sa ma lase in pace ca in curtea mea nu-i las sa intre“, a spus Elena Mandescu.

In aceeasi situatie este si familia Tipoldo, care si-a ridicat o casa destul de mare fara autorizatie.

„N-am vrut sa le mai dau bani celor de la primarie. Ei ar trebui sa ma despagubeasca pe mine pentru ca mi-au demolat casa si m-au bagat intr-o camera de bloc. Locuiam noua persoane intr-o camera, si noi, ai batrini, am fost nevoiti sa plecam sa lasam copiii in apartament. Este vai de mama noastra. Stam cu imputiciunea la nas, trece canalul colector prin fata casei“, a spus Gheorghita Tipoldo.

De-a lungul canalului de scurgere de la combinat, citeva zeci de familii de romi si-au construit case pe terenurile altor persoane. „Daca o sa vina proprietarul sa ne ceara pamintul inapoi, ne intelegem noi cu el. Ii dam ceva bani si ne vinde pamintul“, a spus Radu Tanase, unul dintre cei care si-a construit abuziv o camera din resturi de caramida adunate din gunoaie.

Zona este un adevarat focar de infectie. Nu exista canalizare, nici retea de gaze, iar multe dintre case nu au nici curent electric. Cei mai curajosi au incercat sa fure curent de la vecini, insa au fost prinsi si amendati, iar de atunci s-au lecuit.

Autoritatile locale sint tolerante

Autoritatile locale au amenintat de citeva ori ca demoleaza casele construite ilegal. Numai ca s-au rezumat doar la amenintari verbale, fara sa treaca efectiv la actiune. Nu se stie de ce serviciile de control din cadrul primariei nu si-au facut datoria si au permis inmultirea locuintelor construite ilegal.

Viceprimarul Antonie Solomon recunoaste ca primaria nu a fost in stare sa treaca la demolarea in forta a caselor ridicate pe domeniul public:

„De aproape zece ani, in Craiova se construieste haotic. Fiecare isi pune casa unde are chef. Exact ca boierii, pe timpuri, cind isi construiau case unde doreau ei si strazile se faceau dupa casa lor. Din pacate, nu am fost in stare sa luam masuri pentru a demola casele construite abuziv. Dupa lege ar trebui desfiintate insa la Craiova, asa ceva nu se poate. Nu stiu de ce. Nu stiu cine nu vrea“.

Reprezentantii primariei sustin ca nu au bani sa construiasca locuinte sociale si poate ca de aceea sint atit de toleranti cu cei care incalca legea. Persoanele care au ocupat abuziv terenul nu au fost nici macar amendate si, potrivit Legii 50 / 1991, constructiile respective nu mai pot fi demolate pentru ca au trecut mai mult de cinci ani de cind au fost ridicate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS