Acasă Actualitate Impartirea zonelor de productie a energiei a fost o greseala catastrofala

Impartirea zonelor de productie a energiei a fost o greseala catastrofala

Ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, a declarat ieri, cu ocazia unei vizite la societatea Aversa din Bucuresti, ca impartirea productiei de energie in zonele hidro, nuclear si termo „s-a realizat fara o baza economica si fara criterii economice foarte clare“, ceea ce a reprezentat o „greseala catastrofala“.

Ministerul de resort analizeaza, in prezent, constituirea unui sistem care sa permita combinarea celor trei sectoare de producere a energiei. Dan Ioan Popescu a aratat ca in aceasta structura nu va intra partea de transport si distributie a energiei, intrucit sistemul de transport trebuie sa functioneze pe principiul deschiderii totale catre producatorii de energie, practicind preturi egale indiferent de actorii de pe piata energetica.

Ministrul industriei a precizat insa ca angajamentele asumate de catre guvern fata de organismele internationale nu permit refacerea unei structuri de tip Renel.

Dan Ioan Popescu a mai declarat ca una din problemele privatizarii sectorului de distributie este cea a costului transportului energiei electrice pe suta de kilometri de retea, la care se adauga cea a investitiilor in zonele de distributie.

In situatia in care respectivele investitii vor fi suportate „pe o factura de tip RomTelecom“ exista riscul ca pretul final catre populatie sa fie afectat in mod semnificativ.

O alta varianta este ca investitiile sa fie prevazute in documentele de privatizare a societatilor de distributie si sa se realizeze prin aport de capital.

Ministrul de resort a mai spus ca, in procesul de privatizare a celor opt societati de distributie, guvernul va incerca mentinerea unui pret mediu al energiei electrice pentru toti consumatorii pe o perioada lunga de timp, indiferent de zona.

El a oferit ca exemplu centralele pe baza de carbune Rovinari si Turceni, care in urma investitiilor din acest an produc energie electrica la un pret competitiv, de 22 de dolari si respectiv 24-26 de dolari.

Guvernul ar putea discuta, in sedinta de astazi, un proiect de ordonanta de urgenta privind organizarea cadrului general de constituire a noului sistem rezultat din combinarea sectoarelor termo, hidro si nuclear de producere a energiei.

Potrivit premierului Adrian Nastase, divizarea sectoarelor hidro, termo si nuclear de producere a energiei electrice a fost „o mare greseala“ care nu a permis acestora sa concureze intre ele si sa asigure scaderea pretului energiei. Executivul are in vedere infiintarea unui holding care sa apropie centralele termice de sectorul mineritului si de hidrocentrale, masura avind ca scop reducerea pretului energiei la circa 30 de dolari pe megawatt.

Exit mobile version