Acasă Actualitate Centralele termice de apartament deja montate pot functiona fara cos la nivelul...

Centralele termice de apartament deja montate pot functiona fara cos la nivelul acoperisului

Persoanele care si-au montat deja centrale termice de apartament si cele care si-au instalat centrale termice cu tiraj fortat nu vor fi obligate sa isi construiasca un cos de evacuare a gazelor la nivelul acoperisului de bloc, a declarat ieri Ilie Stefan, secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice. El a afirmat ca guvernul incurajeaza montarea centralelor termice de apartament si ca, din punctul sau de vedere, acestea reprezinta cel mai eficient si occidental sistem de incalzire a locuintei.

„Nu avem nimic impotriva centralelor termice de apartament si cine doreste sa isi monteze un astfel de aparat este liber sa o faca“, a spus Stefan, adaugind ca posesorii acestui tip de centrala nu vor fi obligati la plata anumitor taxe speciale.

Premierul Adrian Nastase a afirmat, la rindul sau, ca este necesar ca persoanele care si-au instalat o centrala termica proprie sa respecte anumite reguli tehnice, care sa evite aparitia unor incendii sau explozii in incinta apartamentului.

„Nu cred insa ca aceia care au solutii, eventual prin instalarea unor ventilatoare care sa elimine aceste cerinte ale cosului de evacuare a gazelor, trebuie sicanati prin conditii absurde“, a adaugat Nastase. Intrebati, in cadrul unei conferinte de presa, daca ei si-au montat centrale termice proprii, Ilie Stefan si Ionel Flesariu, secretari de stat in Ministerul Administratiei Publice, au recunoscut ca si-au instalat astfel de aparate, in timp de Marius Opran, secretar de stat in acelasi minister, a precizat ca a montat o centrala termica de apartament intr-o locuinta din Ardeal, care apartine sotiei sale.

O ordonanta, adoptata la ultima sedinta a guvernului, stabileste ca centralele termice si/sau punctele termice de scara sau de imobil vor putea fi montate, la solicitarea utilizatorului, cu un preaviz de trei luni, pentru imobilele ale caror bransamente sau portiuni de retele termice au fost executate initial pe cheltuiala acestuia, insa operatiunea nu va putea fi realizata in timpul sezonului rece.

Centralele termice vor putea fi montate si la propunerea furnizorului sau a autoritatilor administratiei publice locale, cu un preaviz de minimum sase luni, dar nu mai devreme de sfirsitul sezonului de incalzire, in situatiile in care, din punct de vedere tehnic si/sau economic, nu se mai justifica alimentarea cu energie termica in sistem centralizat. Reglementarea prevede ca in situatia in care debransarea are loc cu intentia inlocuirii sistemului de incalzire centralizat cu un sistem de incalzire individual pe baza de gaze naturale sau gaze lichefiate, se va avea in vedere ca evacuarea gazelor arse sa se faca printr-un cos care sa depaseasca nivelul imobilului.

Totodata, proprietarul apartamentului va fi obligat sa incheie un contract de service permanent pe toata durata functionarii instalatiei cu o firma autorizata, purtind raspunderea civila si/sau penala, impreuna cu firma de service, pentru eventualele pagube sau pierderi de vieti omenesti in caz de explozie provocata de proasta functionare a instalatiei individuale de incalzire.

Exit mobile version