10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOamenii beau apa din balti

Oamenii beau apa din balti

Citeva zeci de familii se chinuiesc sa traiasca in Valea Sarpelui, locul in care, timp de 30 de ani, municipalitatea Craiovei a carat gunoaiele. Cu timpul, casutele de peste calea ferata insirate pina in spatele Termocentralei Craiova 2 au intrat in nomenclatura stradala a orasului.

In capatul Aleii 2 din strada Simnic a fost construita, in urma cu aproximativ 100 de ani, fintina „Mitrachioaiei“, botezata asa dupa numele celei care a avut darea de mina sa o amenajeze. Apa fintinii a fost buna de baut si de spalat pina in urma cu citeva zile, cind dintr-o data s-a umplut cu pacurina si nisip. De atunci, oamenii sint nevoiti sa bea apa dintr-o balta in care se scalda ratele si gistele.

Termocentrala a distrus fintina oamenilor!

Termocentrala Craiova 2 a inceput acum citeva saptamini in zona Valea Sarpelui sapaturi pentru schimbarea conductelor de apa care merg la groapa de cenusa dinspre Simnic. Cel putin asa sustin muncitorii care lucreaza in acest moment in punctul Valea Sarpelui si care se jura ca nu au nimic comun cu infestarea fintinii cu pacurina. Proiectul a fost facut in asa fel incit una din cele doua conducte de capacitate mare trece chiar pe sub fintina, unde s-a instalat si o vana.

O data cu sapaturile care au fost facute s-a distrus si betonul de protectie al fintinii, care fusese turnat in urma cu 20 de ani, cind s-au instalat pentru prima data conductele de apa industriala.

„Eu locuiesc aici de peste 30 de ani si fintina asta era singurul loc de unde luam apa pentru noi si pentru animale. Astia care au venit aici si au sapat pentru conducte ne-au distrus fintina. Cum au putut sa bage conductele lor sub fintina noastra? Noi de unde mai luam apa acum, ca Bulucea nici nu are in gind sa bage apa?“, a spus Eugenia Tita.

Coanda Virginia: „Sint femeie de 70 de ani si am apucat fintina asta acolo unde e cu apa buna. Eu am fintina in curte, dar nu pot sa iau din ea mai mult de doua-trei galeti. Daca Termocentrala ne-a distrus fintina, sa ne faca alta. Vecinii mei iau apa din balta din fundul gradinii mele in care se balacesc ratele si gistele. Aici au depozitat timp de 30 de ani gunoaiele orasului si erau gata, gata sa ne ingroape.“

Oamenii beau apa din balta de linga gunoaie

Familia Mioarei Corneanu traieste intr-o camera de doi metri patrati in conditii greu de imaginat. Cei doi copii minori sint mai tot timpul bolnavi pentru ca parintii le dau apa din balta ce mai are un pic si intra in casa Virginiei Coanda. Din cauza vecinatatii cu fosta groapa de gunoi a orasului, nici una din fintinile din cartier nu are apa potabila, dar oamenii o consuma pentru ca nu au alta sursa. Fosta groapa de gunoi din care se scurg apele pluviale si formeaza balta de unde oamenii iau apa pentru consumul casnic nu impresioneaza pe nimeni. In zona, oamenii sint prea saraci ca sa poata sa ceara municipalitatii un minimum de civilizatie – apa de baut!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS