8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVitelul cu doua capete este mindria satenilor din Licurici

Vitelul cu doua capete este mindria satenilor din Licurici

Caz de aberatie genetica unicat in judetul Gorj, poate si dincolo de granitele acestuia, vitelul cu doua capete de la Licurici a intrat de mult in patrimoniul si in legenda comunei. Animalul cu doua capete a fost impaiat de un profesor acum un deceniu si jumatate si se afla expus la Scoala generala din satul Negreni. Privit cu admiratie si, de ce nu, cu o urma de mindrie locala de sateni, vitelul cu doua capete a devenit mascota comunitatii. Cel care trece pentru prima data prin comuna este indemnat cu un oarece soi de solemnitate si pe un ton grav sa mearga la scoala, sa vada vitelul cu doua capete. Un fel de Mecca a comunei Licurici.

Istoria vitelului cu doua capete incepe la jumatatea anilor ’80, cind raposatul profesor Dumitru Ungureanu, pe acea vreme cadru didactic la Scoala din satul Negreni, a aflat ca in comuna o vaca a fatat un vitel cu doua capete.

Pasionat din copilarie de arta impaierii animalelor, profesorul Ungureanu a plecat in satul Frumusei, catunul Pociovalistea, de unde a achizitionat vitelul cu pricina. Cu gindul de a face o fapta buna si de a conserva o astfel de minune a biologiei, dascalul s-a apucat sa aranjeze animalul asa cum stia el mai bine.

Ani de-a rindul, generatii de elevi au studiat aceasta eroare a naturii. In prezent, la Scoala din Negreni se executa lucrari de reparatii si nimeni nu iti poate spune cu exactitate unde se mai afla clasa cutare sau cutare. Vitelul este insa tot aici si, in ciuda harababurii, are tot doua capete.

Generatii intregi l-au cunoscut…

Preotul satului, Dumitru Armaselu, a spus cu vadita evlavie in glas ca e bine ca am venit sa vedem minunea, pentru ca e un lucru care trebuie consemnat. Acesta si-a adus aminte ca vitelul cu doua capete se afla in sala de clasa unde invata scolarii din clasele I-IV, insa s-a inselat, fiindca intre timp, de circa doi ani, fusese transferat intr-o magazie.

„Acest vitel cu doua capete este cunoscut de toata lumea. Este bine ca regretatul profesor Dumitru Ungureanu a impaiat un astfel de animal. Generatii intregi l-au observat si au studiat pe el. Este un lucru bun pentru comuna noastra“, a spus preotul Armaselu.

Paznicul scolii, domnul Costica, care pazea doua vaci in curtea scolii, a binevoit sa ne arate „monstrul“, desi vorbea mereu de pericolul care il paste daca l-ar prinde doamna directoare.

Aflat in curtea scolii, preotul Armaselu i-a mai potolit din temeri si l-a asigurat ca va discuta personal cu doamna directoare, in cazul in care se va intimpla ceva. Acesta chiar i-a dat o mina de ajutor domnului Costica, pentru a scoate din magazie vitelul lipit cu picioarele de un placaj.

„Il vedeti? Asta este! Fac asta asa, ca m-ati rugat, dar daca era pe-aci doamna directoare, nu as fi deschis usa. Sa il bagam repede la loc, ca sa nu ne vada cineva, parinte“, l-a grabit paznicul pe preot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS