Acasă Actualitate „Soimul“ a zburat cu penele neasigurate

„Soimul“ a zburat cu penele neasigurate

La Craiova a avut loc ieri inaugurarea avionului cu numarul 719, primul aparat de serie destinat Ministerului Apararii Nationale, din cele 24 comandate in cadrul programului IAR 99 SOIM.

Aparatul este destinat antrenamentului avansat si sprijinului tactic apropiat si a fost realizat de AVIOANE SA Craiova, in colaborare cu firma ELBIT SYSTEMS LTD din Israel, printr-un program inceput in 1997.

Directorul unitatii de productie militara din cadrul AVIOANE Craiova, Constantin Diaconeci, a spus: „Astazi (miercuri – n.r.) si-a luat zborul primul aparat din seria celor comandate de MApN, dupa testele pozitive inregistrate de aparatul prototip 718. Testele au decurs fara nici un fel de probleme, aparatul efectuind trei zboruri deasupra Craiovei, dintre care unul la joasa altitudine. Avionul face parte din primul lot, de patru aparate, din seria celor 24 comandate de MApN, pina la sfirsitul anului fiind prevazuta in contract producerea a inca trei“.

Zborul de ieri este a doua tentativa de inaugurare a „Soimului“, dupa ce, pe 31 iulie, aparatul nu a primit aprobare de zbor, pe motiv ca nu are asigurarea platita, asigurare care se ridica la aproximativ 50.000 de dolari, reprezentind unu la suta din valoarea avionului.

„Cred ca s-a inteles gresit atunci. A fost dorinta firmei partenere ELBIT, ca masura de siguranta, ca avionul sa zboare numai asigurat. Cind am vazut ca suma este uriasa, am renuntat la asigurare, deoarece legislatia romana in domeniu spune ca ea este facultativa. Zburam pe pielea noastra“, a mai spus Constantin Diaconeci.

Exit mobile version